25 aprilie 2024
ActualitateAvalansa de retete

Avalansa de retete

Bacauanii se tem ca nu mai prind „compensate”

Tot mai multi bacauani accepta sa primeasca retete compensate pentru 3 luni, de teama ca nu vor mai prinde medicamente. Aceasta situatie a pus farmaciile in dificultate: cu cat onoreaza mai multe retete, cu atat rezista mai greu pe piata. Farmaciile isi primesc banii pentru medicamentele compensate la aproape 7 luni de la eliberarea lor catre pacienti. Cel mai greu rezista farmaciile din mediul rural, unde se cumpara foarte putine medicamente cu banii jos.

De la inceputul acestei luni, in farmaciile bacauane a crescut cantitatea de medicamente compensate eliberate pacientilor. Aceasta este urmarea unor zvonuri si a noului sistem de consultatii impus medicilor de familie si specialistilor din policlinici. Initial a fost doar un zvon ca bugetul pentru medicamente compensate a fost epuizat. Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a anuntat oficial ca s-a ajuns la fundul sacului, iar casele de asigurari de sanatate din judete au primit dezlegare sa recurga la angajamente de plata. “Pacientii s-au speriat, ne-a declarat farm. Luana Grigoras, presedintele Colegiului Farmacistilor Bacau. A fost o avalansa de retete. Foarte multe retete pe 3 luni am primit. Chiar daca pacientii trebuie sa faca un mare efort financiar pentru a le lua, au vrut sa-si asigure tratamentul. Sunt si zvonuri ca de la 1 iulie se modifica lista de medicamente compensate.” Avalansa de retete compensate a fost provocata si de noul sistem de consultatii din cabinete. Pentru a se incadra in limita de 20 de consultatii pe zi, medicii sunt nevoiti sa-si primeasca mai rar pacientii. De aceea, pacientii aflati in evidenta cu boli cronice primesc reteta pentru tratamentul pe 3 luni.

Medicamente cu jumatatea de flacon

A scazut, in schimb, vanzarea de medicamente cu banii jos. “Avem clienti care cumpara cate o jumatate de flacon de medicamente sau o folie”, a mai spus presedintele Colegiului Farmacistilor. Aceasta situatie a afectat drastic starea financiara a farmaciilor din mediul rural. “Se cunoaste ca s-au scumpit medicamentele, ne-a declarat Matilda Isac, de la farmacia din comuna Rachitoasa. Ne este teama sa nu ne blocheze retetele acestea multe pentru cronici. Am retete pe luni de zile in urma nedecontate de Casa de Asigurari. As renunta la contract, dar ce se intampla cu pacientii?” Situatia dificila conturata de farmacisti nu se regaseste si in raporturile cu Casa de Asigurari. La contractarile de luna trecuta s-au prezentat la CJAS reprezentantii a 3 noi farmacii, iar in mediul rural s-au infiintat 20 de puncte farmaceutice. “Au intrat in contract cu casa fiindca nu se poate rezista pe piata, mai ales in mediul rural, fara a elibera retete compensate, a explicat farm. Luana Grigoras. Este adevarat ca primim bani conform legii, la 210 zile de la eliberarea retetei, dar primim. Pe 13 mai ni s-au decontat retete eliberate pe programe, compensate obisnuite si cele pentru pensionarii cu venit sub 700 lei/luna.” In situatia in care puterea de cumparare a populatiei este tot mai scazuta, farmaciile prefera sa crediteze sistemul sanitar, asteptand mai bine de jumatate de an banii pe retete, decat sa traga obloanele.

Doina Mincu


spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri