19 aprilie 2024
CulturăAuzite sau citite

Auzite sau citite

DE LA GALA PREMIILOR GOPO (30 mart.): 1. Ecouri… – Transmisiunea la radio (RRC) si pe canalele TV (TVR 2) a evenimentului a adus un avantaj clar pentru undele hertziene: cu circa 30 de secunde mai devreme aflam cine e premiantul, dupa care alergam în fata micului ecran pentru a-l vedea. Asa da ecou… 2. Avantaje literale – „Coca Bloos face parte din familia marilor actori cu B: Birlic, Brasoveanu, Bosânceanu…“ (Dorina Lazar) 3. Si Arghezi… Poetul de la Martisor nu suporta apelativul „Maestre!“, pentru ca spus intr-o adunare de scriitori face sa se ridice toti în picioare. Nae Caranfil, regizorul, si-a faurit propriul nume: „Naestre!“ 4. Ce de e-uri… „Îi multumesc din suflet *dragei mele fetite“ (Ofelia Popii).

CRATIMA STILISTICA. „Nu vreau sa ma pierd în mine-le mele…“ Dupa o secunda: „… sau al meu“ (Mircea Albulescu, premiat pentru intreaga activitate artistica). Si acest mare actor are atâtea euri…

FRANCEZI, DAR FRANTUJI. Al doilea termen, mai vechi, se scrie si se rosteste cu j, ne spun îndreptarele. La o zi si jumatate de la întoarcerea din Cuba, Ducu Bertzi ne vorbeste despre interesul *francejilor si *englejilor pentru *cubaneji, încât nu stiu daca e un reflex al spaniolei din America Centrala sau o deprindere de pe la noi (RRC, 31 mart.).
TUDOR, LUPTATORUL. Printre argumentele Postului de Radio Europa FM de a-l asculta pe Tudor Gheorghe într-un recital se afla si unul lingvistic: artistul este un propovaduitor al frumusetii fara de moarte a limbii române. Subscriem.



INDEMN LA A FI DEMN. “Haideti la Batalia pentru Limba Româna!“ Asa îsi încheie editorialul D. V. Marin, anuntând un nou numar din “Meridianul cultural românesc“, dupa ce cu cinci alineate mai sus atentioneaza: „Limba româna e în mare, mare pericol!“ (5 mai). Demnitatea nationala o da respectul pentru limba neamului.

E IMPORTANT TOTUSI. Pe scrollul unui post de televiziune, citim despre Simona Halep: „E CEL MAI IMPORTAT TITLU DIN ISTORIA ROMÂNCEI“. Noi, care apreciem valoarea si râvna tenismenei, replicam: „Nu este adus din alta tara trofeul. E al ei!“ (23 mart.).

BRAVO, OLGUTA! Am primit, pe telefon, un frumos mesaj de la o fosta studenta: “Învierea Domnului sa va umple sufletul de lumina, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase si inima de iubire“. Nu am rezistat sa-i cer, dupa cuvenitele multumiri, numarul propozitiilor. A stiut: patru, pentru ca se subîntelege predicatul când doua complemente diferite se raporteaza la acelasi verb.

EVALUARE DIN MERS. S-a încheiat editia a XIX-a a Concursului de Limba Româna „Mihail Andrei“, tinut pe 9 mai la scoala buhuseană care poarta si ea numele vrednicului intelectual. Printre corectori, si studenti ai Facultatii de Litere. „A fost un sentiment coplesitor!“, ne spune Daniela Anghelus, din anul I, pentru a încheia grav: „Un lucru e cert: să fii profesor nu-i uşor!“

VASILE IOSIF – 96. Pe 16 mai, scriitorul nascut la Cauia (comuna Dealul Morii) trece in ultimul lustru dinaintea centenarului. Si-a facut cadou o antologie, în care Dorin Motoc e idealul de dascal, asa cum ni l-am dori toti. I-a învatat pe copiii din sat nu doar partile de vorbire, ci si arta compunerilor literare. Merita citita schita „Extemporal de nota zece“, din „Patruzeci de suflete si… jumatate“. „La multi ani!“

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri