Aceasta zona ar urma sa fie redata bacauanilor, dar oare cine va veni aici. Mirosul este oribil

Lipsa angajatilor si prea multe probleme de gestionat. Acestea par a fi motivele pentru care nu se vad inca pasi concreti in modernizarea parcului mare. La taiat, autoritatile s-au grabit, la refacut e mai greu. Tot din ceea ce spun ele, lucrurile s-ar putea face in câteva zile. Asadar, de ce nu vedem pasi concreti?

„Este un volum foarte mare de lucru, iar oamenii sunt foarte putini”, asa explica Gabriel Gritcu, directorul Directiei Servicii Publice, faptul ca abia se vad ceva schimbari in parc, desi primavara bate la usa. S-a incalzit, asa ca este de asteptat ca oamenii sa mai iasa din case, sa prinda soarele. „Unde?”, este intrebarea.

Noi am luat la pas parcul Cancicov. Am incercat sa vedem ce s-a facut, unde se mai lucreaza, ce ar mai fi de facut si am vorbit si cu oamenii pe care i-am intâlnit.

Din pacate, primii pe care i-am intâlnit in cale, la intrarea in parc, dinspre Teatrul de Vara, au fost câinii comunitari. Tolaniti la soare, printre picioarele trecatorilor, stateau si ei sa prinda soarele, desi n-ar avea ce cauta acolo, mai ales ca in ultimele luni s-au inregistrat numeroase incidente care s-au soldat cu bacauani ajunsi la Urgente cu muscaturi grave.

 

Pamânt, pe post de alei

Printre planurile facute in acest an, intr-un articol precedent, reprezentantii Primariei Bacau ne informau ca se vor reface aleile. Dar, unele dintre ele nici nu exista. Oamenii trec acum pe poteci de pamânt, in loc de alei moderne. Când si cum se vor amenaja acestea, nu stim.

Oamenii trebuie sa fie atenti nu doar la picioare. Un pericol vine, mai nou, si de sus. Ciorile sunt din ce in ce mai vocale. „Incercam sa le darâmam cuiburile, dar le refac mereu. Nu pot cantona o echipa trei zile in parc la ciori, in timp ce se aduna cereri de toaletare de arbori sau curatenie din oras”, a explicat Gabriel Gritcu. Dar, trecatorii s-au plâns deja ca nu se pot aseza pe unele banci de murdare ce sunt. Nu mai spunem de miros sau zgomot.

In partile de parc in care s-au scos gardul viu si cioatele, s-a insamântat deja iarba. Acum, aceasta ar trebui sa iasa si va trebui intretinuta. Cum se va face asta? „Pe mare parte din parc am reusit sa aducem reteaua de apa, ca sa nu mai udam manual. Acolo insa unde nu se uda, se vede clar ca nu mai iese nimic, chiar daca am insamântat”, a explicat seful de la spatii verzi. In continuare, pentru picnic, oamenii vor putea folosi spatiul gazonat din zona unde a fost odata terenul de mini-golf.

Dar, ultima portiune care a ramas o veche amintire a infatisarii parcului este situata in imediata apropiere a Muzeului de Stiinte ale Naturii. Este vorba de o bucata de teren mare, pe care a mai ramas gard viu si nici nu s-a facut o curatenie minimala. Ce este interesant insa e o alee pavata care duce spre nicaieri. Daca ar fi fost facuta pâna la capat, ar iesi pe strada Constantin Ene, dar nu e gata. A ramas asa, in asteptare… de ce? De oameni, carora sa le pese si sa duca la bun sfârsit ceea ce au inceput, din respect pentru functia pe care o au, daca nu fata de bacauani.

Zona de la Pedagogic, din nou functionala. Când?

Tot ei, responsabilii din primarie, au promis ca in acest an vor reda in folosinta portiunea destul de mare de lânga Colegiul Pedagogic. Folosit pe post de depozit de diverse, de la cabluri, lemne, garduri de fier pâna la fostele cosuri de gunoi, dar si cu acces pentru lucratorii de la Servicii Publice, acum, pe acest loc, ar urma sa apara un loc de joaca pentru cei mici, mese si foisor pentru pensionari, banci, un loc de joaca pentru câini. Deocamdata, nu s-a miscat nimic.

“Am facut noi o data curatenie. Acum, acele fiare trebuie date la casat, cu referat, trebuie mutate lucrurile care se pot muta, apoi ne vom retrage la limita portii. Dar, atelierul va mai ramâne acolo o perioada, la fel si sera. Incercam sa ne restrângem si daca intram, cred ca in doua saptamâni putem face curat. Dar, nu am personal acum. Am o echipa la toaletare copaci, doua fac curatenie intre blocuri, una este la pepiniera, unde pregatim plantele pe care le vom pune curând si o echipa pregateste terenul, prin oras”, spune Gritcu, care arata ca desi munca nu este de lunga durata, e nevoie de oameni.

Chiar si daca s-ar face curatenie, ne intrebam cine se va duce acolo sa petreaca timpul, pentru ca miroase ingrozitor, iar spatiul trebuie igienizat temeinic, de vreme ce e plin de gainat.

Plante perene, sensuri giratorii si investitii mici

In acest an, este de asteptat ca in oras sa iasa lalelele. Acolo unde acest lucru nu se va intâmpla, se vor pune panselute sau alte flori de primavara. Vor fi colorate si sensurile giratorii. Dupa ce trec florile, vor fi puse plantele perene din sera primariei. Din bugetul propriu al directiei se va lua un camion nou, care va fi multifunctional. Acesta va costa 670 mii lei. Se vor mai achizitiona o masina de curatat – 22 mii lei, o arma de tranchilizare – 15 mii lei, cinci toalete ecologice – 18 mii lei, o pompa la o fântâna arteziana – 7 mii lei si 150 mii lei sunt prevazuti pentru investitii la adapostul de câini. Desi s-au prevazut sume pentru achizitionarea unor noi toalete ecologice, cele care mai erau pe spatiul public au mai fost ridicate, intrucât erau vandalizate. Daca tot nu sunt intretinute, de ce se mai cumpara? In plus, in curtea directiei zac câteva care pot fi reparate si refolosite. Cu un telefon la firma care apare ca a livrat toaletele pâna acum am aflat ca una singura ar costa 2034 lei fara TVA, deci costul a cinci astfel de toalete ar fi, la un calcul simplu, 10 mii lei fara TVA, 12.610 lei cu TVA. Pentru ce e prevazuta suma in plus? Autoritatile nu au un raspuns.

32 de posturi scoase la concurs

Pentru ca tot s-a invocat ca nu este personal suficient, in aceasta perioada, se vor organiza concursuri pentru angajarea la salubrizare a unui referent, doi controlori prestari servicii si a 15 muncitori necalificati, la spatii verzi: un sef sectie, un inspector de specialitate, un peisagist, doi floricultori, un pomicultor, 5 muncitori necalificati, iar la sectia utilaje – un sef sectie si un adjunct. Chiar si daca s-ar ocupa, tot mai ramân zece posturi vacante care trebuie reorganizate. Ar mai fi nevoie de doi soferi si doi muncitori la serviciul de gestionare a câinilor comunitari.