Desi astazi ar trebui sa soseasca primele transporturi cu materiale de constructie destinate refacerii caselor distruse de inundatii, autoritatile nu stiu cum vor transporta sacii de ciment spre Valea Trotusului. ANL a platit materialele si sustine ca este obligata sa le transporte numai pana la Bacau, cel mult, la Onesti. Prefectura se spala pe maini si sustine ca tot ANL trebuie sa faca transportul si descarcarea materialelor.

In toate sedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), autoritatile au afirmat ca materialele de constructie destinate refacerii caselor distruse de inundatii vor fi transportate de furnizori pana in Bacau, de unde primariile le vor ridica si le vor transporta in comuna. Era un lucru cert, discutii purtandu-se doar asupra spatiilor de depozitare si asupra capacitatii primarilor de a gestiona materialele. Ieri, Gheorghe Hura, secretarul Prefecturii Bacau, a declarat un lucru cu totul nou: ca aceste afirmatii “sunt o diversiune&#8221 si ca e obligatia ANL sa distribuie materialele in localitatile afectate de viituri. “Prin protocol sunt stabilite atributiile consiliilor locale si ale ANL, a declarat Hura. La punctul 8 se precizeaza ca este atributia ANL sa le puna la dispozitia primariilor&#8221. In Bacau, materialele vor fi depozitate la UM 1339. Vor fi aduse mii de tone ciment, tabla, fier beton etc. ANL, &#8221vazand volumul imens de materiale necesar celor 741 de case&#8221, a vrut sa-si reduca cheltuielile de transport pe seama autoritatilor locale, afirma Gh. Hura. “Ar fi insemnat ca Prefectura sa suporte cheltuielile pentru fiecare comuna&#8221, sustine Gh. Hura, or, bani nu sunt! “Si in ordonanta guvernului scrie foarte clar ca ANL pune materialele la dispozitia beneficiarilor, a adaugat Gabriel Berrca, prefectul judetului. Asa scrie, asa vom face!&#8221.

&#8222Suntem trei persoane la ANL&#8221

De cealalta parte, Gheorghe Strugariu, reprezentantul ANL Bacau spune ca la mijloc este &#8222o mica neintelegere” care trebuie rezolvata. &#8222Ordonanta respectiva afirma ca ANL plateste materialele si le va transporta pana in orasele resedinta de judet sau in municipii, cum ar fi Onestiul” – ne-a declarat Strugariu. &#8222Cei de la Prefectura ar trebui sa se ocupe de transportul materialelor in comune. Eu am informat Bucurestiul cu privire la aceasta problema si speram sa gasim o rezolvare”. Reprezentantul ANL sustine ca prefectii au fost chemati pe 16 august la Bucuresti pentru a fi informati cu privire la aceasta chestiune. &#8222Ce sa facem noi aici, la Bacau?” – se intreaba el. &#8222Suntem trei persoane de toti, aici, la ANL, fara utilaje, fara masini de transport. Prefectura ar trebui sa rezolve problema”.Scris de Silvia PATRASCANU Razvan BIBIREPUBLICITATE