Luni, 1 aprilie, la sala Ateneu, s-a desfășurat un spectacol caritabil organizat de elevii Colegiul Național “Ferdinand I”, care au dorit astfel să marcheze Ziua internațională a Conștientizării Autismului, sărbătorită în fiecare an pe data de 2 aprilie.

Cei prezenți au putut să urmărească mini scenete de teatru cântece și dansuri, interpretate de elevii colegiului și de invitații lor.

Sala de spectacol a fost arhiplină de oameni cu suflet, fără de care nu s-ar fi putut realiza acest eveniment, cărora li s-au alăturat: directorii Colegiului, părintele consilier Ciuche Eugen – Ciprian de la Fundația “Episcop Melchisedec”, filiala Bacău, dl. consilier local Bîrzu Ilie, psihoterapeuții Bârzu Andreea, Roxana Iremia și Mihaela Longhin de la Centrul de zi pentru persoane cu autism “Sfinții Cosma și Damian” Bacău.

Prezentatoarea evenimentului a fost d-ra Brândușa Manea, muzeograf la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”.“Spectacolul este la a doua ediție și este parte a proiectului educațional “Autismul NU doare, Indiferența ta, DA!”, derulat la Colegiul Național “Ferdinand I” încă din anul 2015. Peste 80 de elevi voluntari ai Consiliului Elevilor al CNF s-au implicat activ în buna organizare a spectacolului, iar pe scenă au evoluat în jur de 140 de elevi, atât de la Colegiul Național “Ferdinand I”, cât și de la Școala Gimnazială Berești-Tazlău.” precizează prof. Gabriela Ciuche, inițiatoarea proiectului.

Desfășurat pe parcursul ultimelor două luni, în cadrul proiectului s-au derulat mai multe activități : De Mărțișor, în cadrul unor ateliere de lucru, elevii clasei a-VII-a A , sub îndrumarea cadrelor didactice prof. Nicoleta Grozav și Liliana Puiu și cu sprijinul părinților, au confecționat obiecte hand-made care au fost puse în vânzare cu scopul colectării de fonduri pentru copii cu autism; O altă activitate a fost campania de informare și sensibilizare, desfășurată în lunile februarie-martie. Peste 800 de elevi și 50 de cadre didactice au primit informații, de la psihoterapeuți, reprezentanți ai Fundației Episcop Melchisedec, filiala Bacău, cu privire la problematica copiilor diagnosticați cu autism și problemele cu care aceștia și familiile lor se confruntă, din punct de vedere social, educațional, terapeutic.

La reușita acestui proiect a contribuit o echipă entuziastă formată din profesorii: Gabriela Ciuche, Viorel-Georgian Dumitru (Școala Gimnazială Berești-Tazlău), Cristina Frânculescu, Nicoleta Grozav, Liliana Puiu, Mihaela Savin, Cristina Sichim, cărora li s-a alăturat echipa managerială formată din dir. Nicu Vasile Harasemciuc și dir. adj. Nicoleta Zărnescu precum și diriginții claselor V-XI.

Proiectul “Autismul NU doare, indiferența ta DA!” a adus bucurie pe chipurile celor 6 copii cu autism și familiile acestora care vor beneficia de 200 de ore de terapie timp de 6 luni la Centrul de zi pentru persoane cu autism “Sfinții Cosma și Damian”, Bacău.

Anul acesta, evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația părinților CNF, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, Consiliul Elevilor al CNF, Consiliul Județean, Filarmonica “Mihail Jora”, Fundația “Episcop Melchisedec”- Filiala Bacău ( prin Centrul de zi pentru persoane cu autism “Sfinții Cosma și Damian”), ISJ Bacău, Școala Gimnazială Berești-Tazlău.PUBLICITATE