* “Autismul este o grea suferinta pe care o depasesti alaturi de cei dragi!”

Vineri, 8 aprilie, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau, s-a desfasurat ultima actiune din cadrul “Saptamânii de constientizare a autismului in comunitatea bacauana” (2-8 aprilie), organizata de Fundatia “Episcop Melchisedec”, Filiala Bacau si Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, prin Centrul de Zi pentru Persoane cu Autism “Sfintii Cozma si Damian”, care a avut ca deviza “Autismul coloreaza diferit lumea”. In Galeria HOL au fost expuse zeci de fotografii ale copiilor cu autism din mai multe centre de profil din Bacau, multi dintre ei prezenti, impreuna cu parintii, la vernisaj, urmat de vizionarea unui film, al carui subiect a fost activitatea acestor copii din timpul orelor de munca pentru binele lor, din programele de terapie.

Toata gama de activitati s-a desfasurat cu binecuvântarea IPS Ioachim, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, in parteneriat cu Primaria Bacau, CN “Ferdinand I”, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Sc. “Mihail Sadoveanu”. “Scopul acestor manifestari a fost constientizarea, mediatizarea problematicii copiilor cu autism, organizând in scoli, la universitate, in gradinite, cu profesorii si educatorii seminarii, workshop-uri, dezbateri. De asemenea, copiii au participat si la piesa de teatru “Aladin”, la Teatrul “Bacovia”. Prin aceasta campanie am incercat sa aratam frumusetea din chipul si din sufletul unui copil cu autism, an de an reusind sa sensibilizam comunitatea locala, profesorii, copiii si parintii lor pentru integrarea acestora in comunitatile scolare, dar, mai ales, cu privire la nevoile si problemele copiilor cu autism, in procesul de integrare, de acceptare in angrenajul mai larg de terapie si educatie. Suntem bucurosi ca de la an la an am observat o crestere a gradului de implicare, de intelegere si acceptare a ceea ce facem noi si partenerii nostri”, a spus parintele Eugen Ciprian Ciuche, consilier Sector Social al Arhiepiscopiei, vicepresedinte al Fundatiei “Episcop Melchisedec”, Filiala Bacau.

PUBLICITATE

Cu toate insistentele noastre, prin multimea de copii, educatori, voluntari si parinti, nu am vazut niciun reprezentant al autoritatilor locale, de aceea l-am abordat pe Sorin Brasoveanu, director general al Directiei pentru Protectia Copiilor, care ne-a declarat: “Este necesar – si noi asta urmarim – sa schimbam mentalitatea colectiva fata de acesti copii, ei sunt speciali, au nevoie de mai multa atentie din partea noastra, si ne luptam sa fie acceptati in scoli, in comunitati de copii normali. Ceea ce s-a facut este un pas impotant, dar nu suficient, nevoia de servicii pentru aceasta comunitate ramâne o prioritate pentru perioada urmatoare, având in vedere ca acestea sunt concentrate pe Bacau. Sunt convins ca aceste parteneriate dintre noi, Fundatia “Episcop Melchisedec”, cu Asociatia Parintilor, Centrul “Daniel”, “Betania”, FSC, autoritatile locale, vom reusi sa deschidem centre speciale pentru copii cu autism si in alte orase, la care sa fie arondati, atrasi copii si din mediul rural, folosind experienta si expertiza tuturor institutiilor implicate in aceasta activitate speciala dedicata persoanelor cu autism.”

De activitatile din “Saptamâna de constientizare a autismului in comunitatea bacauana” au beneficiat peste 1800 de copii din opt centre de zi, dar si alte centre de ingrijire la domiciliu.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ