Blocaj la nivelul ministerului

Profesorii spera ca vor mai primi diplome si premii. Dar atât. Birocratia si criza financiara au lasat cadrele didactice, de doi ani, fara distinctia “Gheorghe Lazar”. Circa 170 de profesori au depus dosare în vederea obtinerii acestei distinctii la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, dar degeaba. Se asteapta decizia Ministerului Educatiei, care intârzie sa apara.

Cadrele didactice nu au mai primit de doi ani distinctiile “Gheorghe Lazar”, premii ce se acorda profesorilor care au obtinut rezultate bune la nivel national si international. Sindicatul Liber al Invatamântului (SLI) a cerut explicatii chiar la Ministerul Educatiei, dar raspunsul a fost foarte evaziv. “Au declarat ca premiile in bani, care insotesc aceasta distinctie, nu pot fi acordate nici in acest an, din cauza restrictiilor impuse de legislatia in vigoare potrivit careia in anul 2010 nu se acorda premii banesti”, a explicat Manole Chiriac, presedinte SLI Bacau. Si anul trecut, motivele pentru care a fost suspendata acordarea distinctiei au surprins pe toata lumea: la nivelul Ministerului Educatiei s-a respectat pâna la un moment dat metodologia, dar demisia Ecaterinei Andronescu (fost ministru) a incurcat situatia, iar noul ministru, Daniel Funeriu, care a inlocuit-o, nu a mai vrut sa semneze. Cel putin asta a fost explicatia data la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau.

167 de dosare blocate la Ministerul Educatiei

Sunt in aceasta situatie 167 de cadre didactice. Initial au fst aprobate de catre ISJ doar 9 din 200, pe motiv ca doar in aceste cazuri s-au gasit si banii necesari, dar apoi s-a revenit la decizia locala. “Am considerat ca nu este corect fata de ceilalti profesori. Asa ca am reanalizat lista si am trimis-o din nou spre aprobare la ministerul de resort. Am introdus acum si dosarele neaprobate anul trecut. Asteptam raspunsul si avizarea noii liste”, ne-a confirmat si prof. Florin Lazar, inspector scolar general.

O data-n viata

Distinctiile sunt însotite de premii reprezentând 10 la suta (pentru Diplome “Gheorghe Lazar” grad III), 15 la suta (Diplome “Gheorghe Lazar” grad II) si respectiv 20 la suta (pentru Diplome “Gheorghe Lazar" grad I) din suma salariilor de baza primite de cadrele didactice beneficiare în ultimele 12 luni. Cei care aspira la aceste diplome au nevoie de calificativul “foarte bine” pentru activitatea din ultimii 20 de ani, trebuie sa fie autori sau coautori ai unor manuale sau programe scolare, lucrari sau comunicari prezentate la congrese sau sesiuni stiintifice si sa detina cel putin un premiu la faza nationala a olimpiadelor scolare. Conform regulamentului privind acordarea de distinctii si premii personalului didactic din învatamântul preuniversitar, unui cadru didactic nu i se pot acorda, simultan, doua distinctii, iar cel care a beneficiat de o distinctie, poate solicita acordarea alteia de nivel superior, dupa minimum cinci ani.
Roxana Neagu

Alte articole