– masivul de sare de la Tg.Ocna mai poate fi exploatat câteva decenii, de acum incolo – cele 100.000 de tone de sare ajung, in principal, in cratitele gospodinelor si la Chimcomplex Borzesti – doar 5 la suta din productie pleaca la export

Exploatarea sarii, la noi, este atestata documentar înca din perioada Imperiului Roman, când Dacia constituia principalul furnizor de sare al Romei. Pâna in 1989, in România se produceau circa 5,5 milioane tone de sare. Din fericire, si in prezent, tara noastra se numara printre primele tari din Europa în ceea ce priveste productia, alaturi de state precum Ungaria, Serbia sau Slovacia. Aproape de Bacau, la Târgu Ocna, micul oras de la poalele Magurii, este recunoscut, de secole, drept unul dintre cele mai importante locuri din tara de unde se extrage sarea. Asadar, Salina Tg. Ocna, detinuta de stat prin Societatea Nationala a Sarii S.A. – Salrom si Fondul Proprietatea, este una dintre cele sapte exploatari de sare alaturi de cele de la Slanic Prahova, Ocna Mures, Praid, Ocna Dej, Râmnicu Vâlcea si Cacica.

Cele sapte puncte dispun de cel mai mare zacamânt din Europa – 150 de milioane de tone exploatabile. La Salina Tg. Ocna, mai activeaza doar 215 mineri, fata de 720 câti erau inainte de 1989. In general, lucratorii din salina au plecat in pensie, doar circa 40 de angajati parasind sistemul, in anii trecuti (1997 si 2003), in urma unor programe de restucturare, primind salarii compensatorii, sau prin externalizari. Sarea de la Tg. Ocna provine de la zacamântul „Fetele Târgului”, unde se face exploatarea uscata a sarii geme.

„In prezent, exploatarea se realizeaza prin lucrarile la Mina «Trotus» prin metoda de exploatare cu camere mici si pilieri patrati cu tavan boltit. Durata de viata a minei este de 14 ani. In termen scurt, de un an-doi, admnistratia societatii are in vedere elaborarea de studii si documentatii in vederea analizarii posibilitatii deschiderii unui nou zacamânt de sare in zona Moldovei”, a declarat ing. Ilie Ionel, directorul Salinei Tg. Ocna. Totodata, la zacamântul «Gura Slanic», exploatarea pe cale umeda a sarii geme se realizeaza prin dizolvarea cinetica a sarii din zacamânt prin sonde de exploatare.

Productia de aici este destinata, in principal, combinatului chimic de la Borzesti. Zacamântul are suficiente resurse pentru a asigura sare Combinatului Chimcomplex, la actualul nivel de productie, timp de câteva decenii. Astfel, productia anuala a Salinei Tg. Ocna se ridica la circa 100.000 de tone de sare, in functie de nivelul desfacerii si a cererii pietei.

„Ponderea importanta a productiei de sare gema, in proprotie de 95 la suta, este livrata pe piata interna, fiind utilizata la consumul uman, industria alimentara, energetica, industria usoara (textila, pielarie etc), pâna la dezghetarea drumurilor in sezonul de iarna. Un procent de 5 la suta din productia anuala este livrata la export (in special bulgari) in tarile vecine – Republica Moldova, Bulgaria”, a precizat directorul Ilie Ionel.

Alte articole