Miercuri, 30 martie 2016, la sediul Muzeului de Arta Bacau, începând cu ora 14.00, va avea loc Simpozionul “Aurel Baesu”. Manifestarea este realizata în colaborare cu Muzeul de Arta Piatra Neamt, in cadrul programului va fi vernisata o expozitie de pictura cu opere ale cunoscutului artist si va fi lansat albumul documentar “Aurel Baesu”, semnat de Emil Nicolae si Lucian Corneliu Agaleanu. Manifestarea este realizata în parteneriat cu Asociatia Lions Club Piatra Neamt.

Aurel Baesu (n. 26 mai 1896, Falticeni – d. 24 august 1928, Piatra Neamt), a fost un pictor român, fiu al unui modest funtionar de prefectura. Între 1907 si 1912 urmeaza cursurile gimmaziului “Alexandru Donici” din Falticeni, unde da dovada de reale aptitudini pentru desen. Dupa absolvirea acestuia, se înscrie în anul 1912 la Scoala de Belle Arte din Iasi unde studiaza pictura timp de patru ani. Aici se remarca alaturi de alti doi tineri – Mihai Onofrei si Adam Baltatu. Este distins de catre Academia Româna, în anul 1915, cu Premiul I “Lecomte de Nöuy” pentru desen.

Spirit cercetator, simtind nevoia unei culturi artistice mai cuprinzatoare, pleaca în Italia pentru a se înscrie la cursul liber de pictura al Institutului de Belle Arte din Roma, unde ramâne doi ani. În 1926, o noua calatorie în Europa, cu popasuri în Franta, Slovenia si Ungaria, contribuie la o treptata decantare a impresiilor, la realizarea unor forme noi de expresie, cu tendinte de simplificare decorativa.

PUBLICITATE

Bolnav de tuberculoza, moare pe 24 august 1928 si este înmormântat în cimitirul Valea Viei din Piatra Neamt.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ