Auraș

Bacăul a cucerit trei medalii la Naționalele de Seniori de la București

Boxul băcăuan continuă să țină garda sus. Iar după reușitele pe linie înregistrate la Tineret au venit și medaliile cucerite la Naționalele de Seniori desfășurate săptămâna trecută, la București. Nicușor Ciobanu s-a laureat campion al României la 64 kg, Sebastian Arbuz a cucerit argintul la 56 kg, în timp ce Vitalios Mârza a ocupat treapta a treia a podiumului categoriei 75 kg.

„În ciuda faptului că am luat totul de la zero, cu sportivi crescuți în curtea noastră, rezultatele nu au întârziat să apară. Iar medaliile de la Seniori reprezintă o încununare a acestui 2017”, a declarat antrenorul băcăuan Relu Auraș.

-Domnule Auraș, mulțumit?

-Nu mulțumit, ci foarte mulțumit. Pentru noi e un nou început, în condițiile în care nivelul Naționalelor a fost foarte ridicat. În trecut ajungeam să cucerim patru sau chiar cinci titluri naționale la Seniori și parcă nu mă bucuram cum mă bucur acum când am cucerit o singură medalie de aur. Dar ce medalie! În finală, Nicușor Ciobanu l-a învins pe deținătorul titlului, Daniel Costea.

-Greu?

-Ușor n-a fost sub nicio formă. În primul rând, Costea avea ascendentul victoriilor directe contra lui Ciobanu. În plus, la finală au venit vreo sută de călărășeni, în frunte cu primarul și viceprimarul pentru a-l susține pe Costea, care e de-al lor, din Călărași. A fost o atmosferă mai încinsă ca la derby-urile de fotbal.

-Ciobanu pornea cu șansa a doua. Și totuși…

-Și totuși, a câștigat aurul pentru că în momentul de față este peste Costea. Nicușor a făcut o partidă mare. A contat enorm și vestea pe care am primit-o chiar înaintea meciului: că soția sa i-a născut o fetiță. Asta l-a mobilizat foarte mult. M-am temut doar în repriza a treia. De obicei, el scădea nivelul în ultima repriză pe care ajungea să o piardă. Acum a fost taman invers.

-După cum s-a văzut la TV, și Sebi Arbuz a făcut o finală bună.

-A fost cea mai frumoasă finală a Naționalelor. Sebi s-a luptat de la egal la egal cu campionul european Under 22, Robert Jitaru. În final, a câștigat Jitaru, însă nimeni nu se supăra dacă era dat drept câștigător boxerul nostru. Eu cred că și Mârza putea ajunge în finală la 75 kilograme, însă a vrut prea mult și s-a cam lăsat descoperit în fața campionului. Oricum, să nu uităm că Mârza vine și după o slăbire severă, el boxând până acum doi ani la categoria grea.

-Perspective internaționale pentru medaliații băcăuani?

– Eu zic că Nicușor Ciobanu, Sebi Arbuz, dar și Alberto Biro, care are doar 19 ani și vine puternic din spate, au un potențial deosebit. Contăm pe ei în perspectiva Olimpiadei din 2020.

-Ați fost desemnat în Biroul Federal ca antrenor al lotului național de Tineret. Ce vă propuneți cu acest lot?

-Am acceptat să iau lotul de tineret pentru că și acesta propune o muncă de reconstrucție, iar în 2018 avem trei competiții de mare impact: Europenele în aprilie, Mondialele în septembrie și Olimpiada de Tineret în octombrie. Sunt trei competiții de la care nu vrem să ne întoarcem cu mâinile goale. Pentru asta, vom face un program foarte riguros. La începutul lui decembrie voi organiza o primă acțiune de selecție la Iași, iar în ianuarie vom pleca în cantonament la Slănic. Baza de pregătire va fi la Bacău, iar Bacăul a dat mereu campioni. Sperăm ca lucrurile să stea la fel și în continuare.

Alte articole