29 martie 2024
EconomieAur si argint, pentru pomicultorii bacauani

Aur si argint, pentru pomicultorii bacauani

Timp de trei zile, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau a fost gazda celei de-a XI-a editie a simpozionului cu participare internationala „Ecologia si Protectia Ecosistemelor”. Distinsii oaspeti, sositi din aproape toate centrele universitare din tara, au fost primiti in clasicul stil românesc, cu pâine si sare, dupa care, startul a fost marcat de intonarea imnului academic „Gaudeamus”. Organizatorii au avut buna inspiratie de a dedica editia din acest an a avenimentului memoriei prof. univ. dr. Constantin Mazareanu, trecut in nefiinta in urma cu zece ani.

„Pentru ca a coincis cu cei zece ani de când fostul nostru coleg ne-a parasit pentru totdeauna, am dorit sa dedicam editia memoriei lui. Celui care, prin care prin contributiile deosebite aduse prin activitatea de cercetare pe parcursul a mii de ore petrecute in laboratoare, l-au remarcat ca specialist recunoscut in tara si strainatate.“
prof. univ. ing. dr. Ioan Viorel Rati, organizatorul evenimentului

La rândul lui, prof univ. dr. Marian-Traian Gomoiu, a remarcat tenacitatea si valoarea profesorului Mazareanu.



„Moldova si pamânturile bacauane nasc in continuare oameni legati de natura sub toate formele, printre care si biologic. Urmele lasate de acesti oameni in biologia, stiinta româneasca, au depasit granitele Moldovei, ajungând la marea cea mare.”
prof univ. dr. Marian-Traian Gomoiu

A urmat conf. univ. dr. Mihai Lesanu, decanul Facultatii de Biologie si Pedologie a Universitatii din Chisinau, care a remarcat legaturile cu Universitatea din Bacau, referindu-se atât la masteratul comun cu Facultatea de Fizica si Inginerie, cât si la studentii Moldovei de peste Prut care studiaza in Bacau, programul Erasmus etc.

„Sunt impresionat si de acest festival al marului pe care-l faceti, concomitent cu cel de la noi, de la Soroca. Insa, prezenta mea la acest simpozion este o posibilitate de a comunica cu centrele stiintifice de la dvs, din tara, de la noi din tara, daca-mi este permis sa spun asa. De fiecare data, avem ce invata.”
conf. univ. dr. Mihai Lesanu

Evenimentul academic a inclus si Concursul National de Degustare de Mere, aflat deja la editia a II-a. In cadrul competitiei, pomicultori din regiunea Moldovei au prezentat 42 de soiuri de mere si pere obtinute in propriile plantatii.

Membrii comisiei de degustare, compusa dintr-un pomicultor, un reprezentant al Camerei Agricole Bacau si studenti bacauani de la Biologie, au decis acordarea a 14 medalii de aur unor soiuri de mere considerate cele mai atractive din punctul de vedere al consumatorilor. Printre acestea, s-au numarat soiul Junami (punctajul cel mai mare), obtinut de un producator din Falticeni, alte doua soiuri – Golden delicios clona B si Red Delicios clona Hapke – aduse in concurs de cei doi producatori Adrian si Dragos Mihalache de la firma Eurotrend Farm din Plopana, soiul Goldspur – apartinând firmei Cerisbac Itesti, Golden Delicios si Generos de la Lumiprod, Ionatan Clone de la Fructex, Fuji si Ionagold, de la Ceravis Itesti, Idared de la Agrotib Itesti, Golden de la Asociatia Pomicola Itesti etc.

„Au fost aduse soiuri vechi, dar si dintre cele mai noi, cu rezistenta la boli, cum a fost Junami, Fuji sau Breben. Dar, Goldenul este soiul apreciat de populatie, chiar daca este sensibil la boli, deci tebuie tratat. La noi, domina sourile dulci, prind mai mult, fata de vest care prefera fructele mai acidulate, e acea fuga dupa vitamina C”, a apreciat dr. ing. Florin Acatrinei, presedintele comisiei de degustare. Alte zeci de soiuri dintre cele inscrise in concurs au primit medalii de argint si de bronz, multe fiind obtinute de producatori din zona judetului Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri