20 aprilie 2024
EconomieAu vrut să fenteze statul și s-au ars

Au vrut să fenteze statul și s-au ars

Subvențiile pentru plata șomajului tehnic în care au fost trimiși salariații de la mai multe firme au fost considerate o oportunitate de către unii angajatori pentru a-și rotunji ilegal veniturile. În acest sens, controalele întreprinse de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău la un număr de peste 20 firme din sfera prestărilor de servicii, care au solicitat fonduri pentru plata salariaților lor, aflați în șomaj tehnic, potrivit datelor din REVISAL (registrul general de evidență a salariaților), au scos la iveală că, în realitate, unele i-au folosit în continuare la lucru pe angajați.

Referitor la această constatare, Dan Cristian Petrea, inspectorul șef al ITM Bacău, ne-a declarat:

”Este vorba despre trei firme la care am găsit cinci angajați care lucrau, deși, conform datelor comunicate de ele în REVISAL, le suspendaseră contractul individual de muncă. Această situație am depistat-o în perioada stării de urgență. Evident că firmele în cauză au fost sancționate contravențional. Au fost amendate, în total, cu 100.000 lei. Cea mai mare amendă dată unei firme din cele trei a fost de 40.000 lei”. Potrivit art.260, al.1, lit.e^2 din Codul Muncii (Legea 53/2003), constituie contravenție primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați, în perioada în care aceștia au contractul individual suspendat (conform art.52, al.1, lit.c, din același act normativ), respectiv sunt în șomaj tehnic.



Această neregulă se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană depistată că lucrează în timpul șomajului tehnic. Amintim că indemnizația pentru acesta este de 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului ocupat de către salariatul în cauză și se suportă din bugetul asigurărilor de șomaj. Dacă acest câștig pentru angajatorii prinși pe picior greșit îl comparăm cu amenda suportată de ei, este clar că au ieșit în mare pierdere.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri