Răzvan Bibire

Există o așa-zisă elită românească extrem de „subțire” când vine vorba de cultură. Oameni care se consideră bine educați, cu ideologie ștampilată și aprobată de Occident, care „furculisonează” limba română, aparent cam necizelată pentru gusturile lor și care strâmbă din nas la anumite obiceiuri, tradiții și alte moșteniri culturale.

Acest tip de român care „la Paris învață cravatei cum să-i facă nodul” există de sute de ani; nu este o invenție contemporană. Contemporană este doar metoda prin care-și etalează ideile și-și caută prozeliții. Rețelele sociale au permis așa-zisei elite să confiște discursul și să se proclame suma inteligenței naționale; să dea verdicte și să dicteze moda. A zis elita că maneaua e nașpa și pute? Așa trebuie să fie și să rămână în veci!

Doar că, din când în când, câte un necunoscător al elitelor noastre, vine și le pune o oglindă în față. Și imediat dispare acel pospai de cultură cu care așa-zisele elite încearcă să ne impresioneze și auzim pe ulițe strigându-se că „împăratul e gol”. A fost de ajuns ca doi DJ să pună manele la festivalurile de „bumți-bumți”. Și ce s-a întâmplat?!

S-a întâmplat că aceia care se jurau că urăsc manelele și că ei ascultă numai muzică „modernă” electronică au început să danseze pe ritmuri orientale, spre stupefacția ideologilor haștagiști care au intrat în fibrilație. Că nu se poate așa ceva, că e bătaie de joc din partea DJ-ilor, că nu vor mai fi acceptați data viitoare și așa mai departe. Un discurs ideologic fără nici o legătură cu realitatea. Pentru că toată această așa-zisă elită, toată ideologia, toată organizarea din spatele acestui discurs sunt doar niște falsuri.

Putem să discutăm zile întregi despre un festival ca Untold și ce mișto e la Cluj că se face așa ceva; dar dacă nu discutăm aspectele aflate la limita legii care au permis organizarea acestuia, nu am făcut nimic. Sau, o fi frumos la Untold, dar dacă vedem doar sclipiciul festivalului și nu ne uităm la ce ascunde Clujul sub preș, iarăși ajungem la concluzii greșite. Vorbim de Untold ca despre o mare realizare dar nu scoatem o vorbă despre Pata Rât, groapa de gunoi unde au fost exilați toți dezmoșteniții soartei din oraș.

Și aici e problema principală: că așa-zisele elite trăiesc într-o realitate augmentată, în care acest gen de lucruri este ascuns cu grijă.