O garnitura a lasat fara apa un oras intreg / FOTO: https://www.facebook.com/necula.cosmin/

Surpriza marti dimineata pentru locuitorii municipiului. N-au avut cu ce se spala pe fata sau pe dinti. Nu mai vorbim de altele, apa necesara la toaleta sau bucatarie.

Cine avea curiozitatea sau inspiratia sa se uite pe site-ul Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB) avea sa afle ca la ora 21.30 a avut loc „o avarie la conducta de aductiune a apei de la Valea Uzului, in zona localitatii Margineni. Programul de furnizare va fi restrictionat ca debit si presiune.”

De la ora publicarii comunicatului, pâna dimineata, bacauanii au aflat ca „restrictionat” inseamna de fapt oprit cu totul, iar reluarea programului „normal” avea sa se faca abia spre seara.

PUBLICITATE

Daca dimineata nu se stia clar unde anume era avaria, pe la orele amiezii s-a descoperit.

„Este vorba despre o garnitura care a cedat, cum sunt si garniturile in casa. Nu le poti face mentenanta si nici nu stii când vor ceda”, a explicat, contactat telefonic, directorul CRAB, Razvan Gaina.
O echipa consistenta de muncitori a fost trimisa sa descopere, rudimentar, prin sapaturi unde este avaria, ca sa se inceapa lucrarile. Mai multe curti ale oamenilor care au case in apropiere au fost inundate, dar „panta acolo este mare si cum a fost seceta in ultimul timp, toata apa s-a dus in pamânt”, ca sa il citam pe directorul Gaina.

Reumplerea completa dureaza 24 de ore

Directorul CRAB a anuntat ca imediat ce se remediaza problema va incepe reumplerea retelei. De la momentul la care incepe procedura, pâna ajunge apa la robinete dureaza.

„Circa 24 de ore, pentru ca sunt 20 de kilometri de retea. Ce a mai ramas pe conducta, s-a mai folosit pâna la amiaza”, a mai explicat directorul Gaina.

Asadar, miercuri dupa-amiaza ar urma sa avem apa la un debit normal.

Sistari dupa sistari, in special vara!

Numai din luna iunie incoace, la o numaratoare a comunicatelor postate pe site-ul furnizorului se poate vedea ca apa a fost intrerupta programat sau in urma unei avarii de sapte ori.

In cazul interventiilor anuntate, oamenii au avut timp sa-si faca provizii, in rest…fiecare s-a descurcat cum a reusit.

Cele mai multe intreruperi au fost luna trecuta in incercarea de a conecta noua conducta de apa de pe strada Milcov cu cea existenta. Din acest motiv, jumatate sau un sfert de oras a ramas fara apa de mai multe ori.

O solutie ar putea fi sa existe o rezerva de apa. „Realizarea acestuia ar costa 2 milioane de lei. Nu este o suma foarte mare. S-ar crea o retea de conducte din care sa ne alimentam in astfel de situatii. Pe de alta parte, conducta principala trebuie inlocuita cu una de fonta, nu de azbociment cum este acum, ca sa faca fata debitului. Aici, sumele ar fi foarte mari, de aceea ma gândesc la fonduri europene”, a declarat primarul Cosmin Necula.

CRAB are in lucru un astfel de proiect pe care intentioneaza sa-l implementeze cu fonduri europene. Când si cu ce costuri pâna atunci, ramâne de vazut.

avaraia2

Bacauanii au luat cu asalt izvorul de pe strada Chimiei inca de la ora 8. Când au vazut ca n-au apa, s-au inarmat cu bidoane, galeti si resemnati s-au asezat la coada pentru a-si lua apa. Unii chiar cereau intariri, adica mai multe recipiente din plastic prin telefon, celor ramasi acasa. Cei care n-au avut rabdare sa stea aici, au facut un drum pâna la Margineni. Acolo sunt doua izvoare cu apa la care in scurt timp s-a format coada.
La fel de repede s-a epuizat apa si in supermarketuri si la magazinele de cartier. Apa imbuteliata la cinci litri a fost la mare cautare, macar pentru a gati, dupa cum comentau oamenii.
Ieri dupa amiaza primaria a pus la dispozitia locuitorilor cisterne cu apa in mai multe zone din oras.

„Conducta de apa este foarte veche. De la Stejaru pâna in Bacau n-a fost inlocuita si cedeaza. Inlocuirea integrala ar costa 12-14 milioane de euro. Vom incerca sa accesam banii pâna in 2020. O astfel de investitie ar mai reduce din frecventa avariilor.”
Razvan Gaina, director Compania de Apa Bacau

In mai multe zone din oras, Primaria a trimis cisterne cu apa nepotabila.

[wonderplugin_gallery id=”653″]

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

  1. pun o itrebare : ce a fost mai intii pe acel traseu ; conducta sau casele? ori cum este rau; daca au fost case de ce sa ales traseul printre case; daca a fost canducta de ce sau construit case si drumuri peste ea? acea garnitura a cedat la tasarea unei imbinari !(vezi drumul de deasupra) ce spuneti de aceasta ! o conducta de asemenea importanta trebuie intrtinuta si protejata ca un obiectiv de strategic !

  2. STIMATE D-LE DIR.RAZVAN GAINA,DACA ATI STIUT CA ESTE VECHE CONDUCTA DE LA STEJARU PANA LA BACAU DE CE NU ATI ACCESAT DE ATATIA ANI FONDURI EUROPENE?NU ATI FOST IN STARE SA FACETI UN PROIECT?

  3. Cu alte cuvinte, situatii de acest gen se vor repeta destul de des in viitor. Accesarea fondurilor europene este destul de incerta, insa nu imposibila. Asa ca ar trebui gandita o strategie clara pentru remedierea situatiilor de acest gen, atat pe termen scurt (un rezervor) cat si pe termen lung (inlocuirea acelei conducte, diversificarea surselor de alimentare). Intre timp, poate reusim sa ne modernizam si noi si nu mai dureaza mai bine de 12 ore ca sa fie gasit locul avariei, prin mijloace rudimentare. O fi ea „panta (…) mare si cum a fost seceta in ultimul timp, toata apa s-a dus in pamânt”, dar situatia e cam “fierbinte”, mai ales cand restrictionat inseamna oprit cu totul. Primaria ar trebui sa dezbata si sa expuna clar populatiei modalitatile de actiune in asemenea situatii, mai ales daca exista o mare probabilitate de a se repeta.

  4. Dar pana acum, de ce nu ati implementat Fondurile Europene dle Gaina? Sau e mai bine asa, cum vine o avarie mai ” ciuguliti” niste bani din reparatii.

  5. Construirea si folosirea unui “rezervor tampon” (ca la baterii) nu mai costa 14 milioane de € Domnule Gaina.Acest “rezervor” ar putea asigura apa necesara (la debit moderat) pe perioada “avariilor”(de acum in regim de abonament) …

  6. Gheraiestiul are panza freatica din bistrita care trece pe langa minele de uraniu radioactiv ….asa ca beti apa de la Gheraiesti si peste ceva ani prohodul.

  7. Miercuri la pranz sa promis ca vom avea apa . Si e miercuri ora 20 si nu curge pic de apa la robinet. Pana la urma ce faceti domnule primar . Va bateti joc de noi. Trimiteti mai multe echipe pentru a se realiza repararea conductei . Nu de geaba platim la stat atatea taxe

  8. Ana ,mai bine te-ai duce tu sa remediezi problema iar cu echipele o trimitem pe Steaua ca stiu sa o ea pe cocoasa …in legatura cu taxele la stat cine te obliga sa le platesti? Dute si al intreaba pe Dl. Spavalache de apa ca al alegeati cu 70% nu pe asta nou ca asta nu a bagat deocamdata mana in fonduri…

  9. Domnule primar, domunle presedinte de CJ-cat trebuie sa mai suportam pana veti lua decizia de a-l elimina pe Razvan Gaina de la Compania de apa? (sa-si dea demisia de onoare daca nu face fata gestionarii companiei – poate exista si oameni mai competenti, nu doar cu gandul la buzunarele pline). In tari ca Israel se aduce apa de la 2000 de km distanta si la Bacau nu se poate capta de la 2 rauri care trec prin curtea noastra (Bistrita si Siret) macar pentru asigurarea temporara in cazul defectiunilor- sa umble omul cu bidoane pe strada cand metrul cub de apa/canalizare/apa meteorica este taxat peste masura – unde se duc banii incasati -in investitii?-unde sunt investitiile? Nu se pot lua masuri la nivelul dvs.? Parasiti fotoliile comode si poate se vor lua decizii la nivelul Guvernului. Ne-am saturat de minciunile electorale si traim ca in evul mediu. Mai aveti curajul sa convingeti populatia din zona rurala sa se racordeze la retelele de alimentare cu apa si canalizare cand nu faceti fata pe zona urbana – si la ce pret? Faceti loc unora care pot face mai mult. O alta intrebare: Ce este aia sosea de centura pentru fluidizarea traficului(legatura pt toata Moldova) – Studii, SF-uri, bani cheltuiti si documente la sertar de 26 de ani – Rusine Moldova-Rusine Bacau-2016.

  10. Nu stiu cum este dar sunt satisfacut ca acum am apa si nu este colorata cum era odata cand primeam mal in loc de apa.Defectiuni se mai intampla ca nimic nu e perfect dar ar trebui inceput inca dupa cum am inteles ultimii 20km din aductiune care nu a fost inlocuita sa se aloce fonduri pt.a rezolva problema integral,dar nu este de inteles cum s-au realizat 40km de aductiune si 20km nu?Cred ca aceasta problema este caz de D N A deoarece sunt fonduri europene si nu concep cum a fost realizat acest proiect in sensul ca 40km au fost realizati cu conduca Otel iar 20 km a ramas conducta veche de azbocinent dupa care a fost realizata statia de tratare .O anomalie in care se vede ca au fost deturnate fonduri si ca cetatean rog cercetari amanuntite din partea directiei nationale anticoruptie.

LĂSAȚI UN MESAJ