Peretele din partea de nord a scolii este izolat pentru a se evita mucegaiul in clase / foto: Liviu Maftei

Se spune in popor ca „toamna se numara bobocii”, iar pâna atunci a mai ramas foarte putin timp. Daca septembrie bate la usa, e clar ca si scoala e pe picior de nou sezon. In aceste conditii, unitatile de invatamânt trag tare ca pâna pe 12 septembrie sa fie gata sa-si primeasca elevii in conditii cât mai bune. Noi am inceput deja un periplu prin unitatile de invatamânt din Bacau.

La fel ca in multe institutii de invatamânt, si la Scoala Gimnaziala „Constantin Platon” Bacau, de exemplu, ieri dimineata se muncea si la interior, si la exterior, iar lucrarile erau supravegheate chiar de directorul institutiei, prof. Sorin Bostan.

„Anul acesta am primit de la primarie pentru igienizare si reparatii / constructii sanitare si electrice suma de 30.000 de lei”, ne-a declarat profesorul Bostan, care a precizat si procedura de selectare a firmelor pentru executarea lucrarilor, alegând varianta cea mai ieftina, asa cum prevede legea.

Dupa aceste operatiuni demarate la mijlocul lunii august, practic au inceput si lucrarile. La momentul vizitei noastre erau finalizate lucrarile de la Gradinita 33, structura a scolii, acolo unde s-a facut deja igienizarea spatiilor de bucatarie, magazie, oficiu si grupuri sanitare. Pâna in prezent, in Scoala „C.Platon” s-au reabilitat trei sali de clasa, lucrare a ramas restanta de anul trecut, si s-a izolat termic un perete nordic al cladirii, o lucrare absolut necesara pentru a evita pericolul aparitiei mucegaiului in salile de clasa din acea parte.

Pentru anul scolar urmator, conducerea de la „Platon” a reusit sa aduca si clasa a V-a la programul de dimineata, doar clasele a VI-a si a VII-a, urmând sa mai aiba program de dupa-amiaza. „Din acest motiv, ne confruntam cu un transfer masiv de elevi care treceau la gimnaziu in alte scoli si pierdeam anual cam o clasa. Odata cu aceasta reusita, anul acesta ne vom pastra elevii, mai mult decât atât, am primit si alti elevi, cei mai multi repatriati din Italia, Spania si chiar Portugalia”, ne-a mai declarat prof. Sorin Bostan, care si-a exprimat speranta ca, prin sprijinul Primariei Municipiului Bacau, sa intre intr-un program de extindere a spatiilor, astfel incât invatamântul prescolar, primar si gimnazial sa se desfasoare doar dimineata, ceea ce ar insemna extinderea scolii cu o aripa noua sau construirea unui etaj pe structura usoara peste nivelele existente in momentul de fata.

Alte nevoi urgente

Scoala „Constantin Platon” Bacau mai are insa nevoie de bani si pentru investitii majore: hidroizolarea salii de sport, construirea unei magazii de materiale pentru ca nu exista asa ceva, schimbarea mobilierului scolar si dotarea laboratoarelor. „Ne-ar trebui undeva la 120 de banci individuale, pentru ca acum lucram cu banci din anii ’70 – ’80, care sunt uzate moral si fizic, dar ar mai trebui rezolvata si problema dotarii laboratorului de fizica si chimie, pentru care nu s-a mai primit finantare de foarte multa vreme”, a conchis directorul scolii.

„Noi speram ca in doua zile sa terminam reparatiile si igienizarea. Va urma curatenia generala, tocmai ca pe 12 septembrie sa primim copii in conditii decente.”
prof. Sorin Bostan, directorul scoli

Alte articole