Firmele redevin ținta autorităților de control, după ce timp de aproape trei luni, au fost lăsate, oarecum, să respire. În acțiuni sunt implicați atât reprezentanți ai Ministerului de Interne, cât și ai Protecției Consumatorului sau ai autorităților locale. Acțiunile urmăresc verificarea modului în care agenții economici s-au conformat anumitor reglementări, pe perioada stării de alertă.

Intră în vizorul autorităților de control firmele care administrează baruri și terase, dar nu numai. Astfel, sunt controlate nu doar detaliile obișnuite care țin de siguranța alimentară ori protecția intereselor consumatorului, ci mai ales măsurile și regulile cerute pe timpul stării de alertă, menite a preveni răspândirea coronavirusului.

Nerespectarea izolării și a carantinei, primele sancționate

De altfel, deja, din weekend-ul trecut, angajații Ministerul Afacerilor Interne au început să verifice firmele care oferă servicii ce presupun participarea unui public numeros. Lucru confirmat și de polițiștii băcăuani care ne-au transmis că „la nivelul județului Bacău, sunt organizate acțiuni preventiv-reactive, în sistem integrat, pentru respectarea normelor legale impuse pe perioada stării de alertă de către agenții economici care desfășoară activități de gen la terase, baruri, cluburi în aer liber, unde este semnalată prezența unui public mai numeros”.

Astfel, numai în perioada 19-21 iunie, de exemplu, peste 350 de polițiști, împreună cu jandarmi, polițiști locali, și reprezentanți ai altor entități cu atribuții în domeniu au verificat „activități economice cu privire la prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice sau nealcoolice, în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber”.

„Au fost verificate peste 600 de societăți comerciale, fiind aplicate 30 de sancțiuni pentru încălcări ale modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese, nerespectarea măsurilor de protecție individuală și pentru nerespectarea măsurilor privind izolarea și carantina. Totodată, polițiștii au aplicat 83 de sancțiuni contravenționale pentru abateri de la Legea 61/1991 privind încălcarea normelor de conviețuire socială (scandal/tulburare liniștii publice/consum alcool n.r.), în valoare de 32.120 de lei”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Bacău.

Protecția Consumatorilor ori tace, ori…nu face nimic

Deocamdată, Protecția Consumatorilor s-a ferit să ne ofere detalii privind activitatea din ultima lună, întârziind nejustificat să ne pună la dispoziție inclusiv date privind controalele tematice din … luna mai. Am obținut, în schimb, confirmarea plecării unor comisari băcăuani pe Litoral, începând de luna viitoare, în vederea constituirii comandamentului care va verifica restaurantele, hotelurile și plajele de la malul mării.PUBLICITATE