Printre picuri de ploaie, în dimineața zilei de joi, 16 mai, la Onești, pe malul Trotușului, în zona podului peste acest râu, s-au aflat viceprim- ministrul Vasile Daniel Suciu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, parlamentarul băcăuan Dragoș Benea (candidat al Partidului Social Democrat pentru alegerile europarlamentare din ziua de 26 mai), Sorin Brașoveanu (președintele Consiliului Județean Bacău), Nicolae Gnatiuc – primarul municipiului Onești. Ei au fost prezenți la începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare de la acest pod, care a intrat în atenția tuturor datorită stării grave în care se află (cu o parte a trotuarului pietonal căzută în apa Trotușului și cu alte deficiențe).

Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești a declarat că ”lucrările de reparații și modernizare ale acestui pod se execută printr-un proiect finanțat prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală). După trei luni în care a fost realizată proiectarea tuturor lucrărilor ce trebuie executate urmează 10 luni de lucru! De două zile constructorii au început execuția lucrărilor la acest obiectiv, care este foarte important pentru județul Bacău și pentru municipiul Onești întrucât face legătura dintre Moldova și Transilvania. Din data de 10 iunie vor apare restricții de tonaj pentru autovehicolele ce depășesc 7,5 tone”.

Viceprim – ministrul Vasile Daniel Suciu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a menționat: ”Nu este un obiectiv de neglijat acest pod, fiind unul din sutele de proiecte finanțate prin PNDL. Este un proiect la care colegii din Bacău au muncit foarte mult și mă bucur că se lucrează! Solicit constructorilor să se încadreze în contractul de execuție, pentru că orice document de plată ce ajunge la acest minister este onorat cu maximă urgență. Media de achitare a unei facturi nu a depășit 20 de zile!”

Pentru lucruri durabile

”Un eveniment de acest gen în timpul campaniei electorale are riscurile sale dar este un proiect de care suntem legați din aprilie 2017”, a declarat senatorul Dragoș Benea (care este și președintele Organizației Județene Bacău a PSD). El a mai afirmat: ”Suntem aici ca să marcăm începerea lucrărilor de reabilitare a podului peste râul Trotuș, nu să facem festivism că acest coșmar a ajuns la sfârșit! Ne menținem promisiunile făcute și au început lucrările de asfaltare a drumului național de la Onești la Poiana Sărată. Sper că nu vom avea surprize să plece muncitorii de pe șantiere! Există o temere! La Centura Bacăului se lucrează într-un ritm infernal), nu s-a întâmplat acest lucru!”

Răspunzând unei întrebări (”de ce nu se reabilitează podul pentru a avea patru benzi de circulație, noile valori ale traficului propunând o asemenea situație?”) Dragoș Benea a menționat: ”Acest pod are o problemă de siguranță! Dacă vrem să facem lucruri durabile, să îmbunătîțim viața oneștenilor, trebuie să vorbim de realizarea autostrăzii Iași – Bacău – Brașov.

O să facem public zilele următoare primul pas pentru această autostradă, cu patru benzi! Trebuie ca să gândim obiective pe măsură și proiectul nostru pentru următorii 4 – 5 ani este această autostradă! Consider că și regiunea Moldovei și județul Bacău au nevoie de patru benzi de circulație, pe autostrada Iași – Bacău – Brașov .”

Dacă de la oneșteni Dragoș Benea și-a cerut scuze că ”nu a întârziat începerea lucrărilor la podul peste râul Trotuș de dragul campaniei electorale și o să ne ținem de cuvânt să facem lucruri bune”, pentru locuitorii orașului Târgu Ocna și pentru autoritățile de aici a avut un alt mesaj:

”Voi solicita prezența unei comisii ministeriale pentru a audita lucrările executate la strada Salinei. Cred că am luat această decizie la timp pentru că nu există o perpectivă realistă și credibilă ca amenajarea și reabilitarea acestei străzi să fie finalizată!

Deși lucrările la această stradă – ce are 800 metri – au fost finanțate în urmă cu patru ani, ea este impracticabilă, fiind «o palmă pentru administrația locală» din Târgu Ocna!” La fel de virulent a fost și Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Daniel Suciu, care a menționat: ”Nu vreau să protejez sentimentele nimănui dar în termen foarte scurt voi trimite corpul de control la Târgu Ocna! Mi se pare incredibil ca de starea critică a acestei străzi să sufere toți vizitatorii Salinei Târgu Ocna și locuitorii orașului.”

Alte articole