Nu mai putin de 29 de puncte au fost in dezbatere la prima sedinta a Consiliului Judetean (CJ) Bacau din acest an. In deschidere, presedintele Dragos Benea a anuntat ca Tribunalul Bacau a respins cererea societatii “Magura Verde” si a unor persoane fizice, in interes propriu, vizavi de infiintarea serviciului apa-canal de catre municipalitatea onesteana. „Va fi apel la Curtea de Apel, dar Curtea de Apel, pe o speta similara, deja s-a pronuntat”, a explicat Dragos Benea. Prin urmare, Municipiul Onesti are sanse sa câstige si sa intre in aplicatia judetului pentru a beneficia de fonduri europene in cadrul POIM (Programul Operational de Infrastructura Mare). A urmat raportul anual al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ascultat cu interes de alesi, apoi analizarea bugetului propriu al CJ Bacau, ale carui „piese principale” in 2016 vor fi modernizarea Sectiei de Radioterapie, a Aeroportului si investitiile in drumuri. „La cea mai importanta investitie pe Sanatate, Radioterapia, lucrarile merg normal si speram ca la jumatatea anului sa inauguram obiectivul”, a declarat Benea. Vor fi mai fi demarate documentatii pentru Vivariu si Ateneu.

Se cauta teren pentru „Casa cartii”

La proiectul de buget au existat si doua amendamente. Presedintele CJ a propus alocarea a 100.000 de lei pentru construirea unei biblioteci judetene moderne „sub rezerva identificarii unui teren fie in zona publica, fie in zona privata”, desi sunt putine sanse in zona privata. Dragos Benea spera ca va gasi deschidere la CL Bacau „asa cum CL Bacau a gasit deschidere la CJ pentru a construi Spitalul Municipal si Centrul de Afaceri”. Mai direct spus, „cetatenii merita o mâna intinsa pentru construirea unei «Case a cartii».” Al doilea amendament a fost depus de Petru Enasoae, acesta propunând sa se aloce 51.000 de lei pentru cumpararea “Casei Alecsandri”.

La centura incepe organizarea de santier

S-au mai aprobat o serie de cotizatii, modificarea programului de transport si acordari de licente. Un alt proiect important a fost cel privind repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, CJ Bacau fiind nevoit sa imparta 4,5 milioane de euro celor 93 de primarii, in situatia in care necesarul este de 60 de milioane de euro. In fata acestei „misiuni imposibile”, cum a numit-o Ionel Floroiu, vicepresedintele CJ, s-a tinut cont mai intâi de vechimea datoriilor si existenta proiectelor de dezvoltare cu cofinantare locala. „Realist vorbind, eu nu ma astept sa fie cineva multumit”, a precizat Dragos Benea. In fine, presedintele CJ Bacau a anuntat ca pentru soseaua de centura s-a depus documentatia necesara obtinerii certificatului de urbanism pentru organizarea de santier pe teritoriul comunei Letea, asadar sunt sanse ca lucrarile sa inceapa in primavara.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ