29 martie 2024
ActualitateAu fost aleși viceprimarii Bacăului

Au fost aleși viceprimarii Bacăului

Consiliul Local Bacău a ales, marți, cei doi viceprimari ai municipiului. Votul s-a desfășurat în două tururi și în lipsa oricărui regulament, fiind adoptate pe loc câteva prevederi în acest scop.

Principala problemă de pe ordinea de zi a ședinței convocate în pripă, marți, a fost alegerea celor doi viceprimari ai Bacăului, graba fiind motivată de primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu prin faptul că sunt multe probleme în Primărie și e foarte mult de muncă pentru o singură persoană, drept pentru care are nevoie de ajutoare. Când să se treacă la vot, consilierii și-au dat seama de faptul că nu au un Regulament, după care să se realizeze votul.

Problema a fost explicată de secretarul general al municipiului, Ovidiu Popovici. Acesta a spus că, după adoptarea noului Cod Administrativ de anul trecut, era obligatorie modificarea Regulamentului de funcționare a consiliului local, cel vechi nemaiputând opera întrucât fusese adoptat după legea veche. Dar, propunerile de regulament au fost respinse de două ori de fostul consiliu, aflat în conflict cu primarul, astfel încât, în momentul de față, nu există așa ceva.



Au fost discuții interminabile cu privire la modul de desemnare al candidaților, numărul minim de voturi și numărul de buletine. Lipsa Regulamentului și numeroasele interpretări au determinat, până la urmă, consilierii să propună și să adopte câteva reguli ad-hoc pentru a se putea trece la vot.

Primarul Stanciu-Viziteu i-a propus pe Cristian Ghingheș și Liviu Miroșeanu, în vreme ce Mihai Cătălin Munteanu (PER) l-a nominalizat pe Cristinel Manolache iar independentul Dorin Chirilescu s-a autopropus. Au urmat zeci de minute de dezbateri dacă să se scrie numele pe un singur buletin sau să se folosească două.

Până la urmă s-a votat un singur buletin. După votul mai mult sau mai puțin secret (consilierii Puterii au spus că nu există nici o sancțiune împotriva celor care vor să-și arate buletinul de vot), singurul care a depășit limita minimă de 11 voturi a fost Liviu Miroșeanu (PNL), care a obținut 15 sufragii.

Pe locul doi a ieșit Cristian Ghingheș (PLUS) cu 10 voturi, urmat de Cristinel Manolache, cu 7 și Dorin Chirilescu, cu 2. S-au înregistrat și două voturi nule.

S-au făcut nominalizări pentru turul al doilea, în care au fost propuși exact cei trei candidați care nu au obținut voturile necesare. După al doilea tur, Ghingheș a obținut 13 voturi, Manolache – 4 iar Chirilescu – 1. Trei voturi au fost declarate nule.

„Mă bucur foarte mult că voința electoratului și proiectul PNL – USR – PLUS au fost respectate. Această echipă își va duce mandatul de patru ani la capăt și va dezvolta proiecte în folosul Bacăului.”
Liviu Miroșeanu
viceprimar

„Mulțumesc tuturor cetățenilor care ne-au adus aici și care ne-au susținut, precum și consilierilor care ne-au dat votul. Acest consiliu va fi fragmentat în următorii patru ani și orice propunere va trebui să fie discutată cu toți reprezentanții partidelor din Consiliul Local.”
Cristian Ghingheș
viceprimar

 

S-au constituit grupurile politice

În ședința de marți s-au constituit și grupurile politice. Singura surpriză a fost crearea grupului PNL – PMP, explicată de liderul acestuia, Liviu Miroșeanu prin protocolul încheiat la nivel național între cele două partide. Acesta va avea șase membri, după ce va fi validat și supleantul care-l va înlocui pe Ion Melinte. Acesta a demisionat pentru că a fost ales și consilier județean, unde a fost și validat. Celelalte grupuri sunt USR – PLUS, cu 5 membri, PSD-PPU, cu 4 membri, Pro România cu 4 membri (unul încă nevalidat pe același motiv ca la PMP) și PER cu 3 membri. Dorin Chirilescu nu este afiliat.

Un consilier a depus jurământul

Laurențiu Nicolae Chiciu, de la Alianța Social Umanistă (PSD – PPU SL) a depus, marți, jurământul de consilier întrucât la prima ședința a noului consiliu nu a putut fi prezent din motive medicale.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri