La 18 ani are toata lumea la picioare. Picioare lungi, de triplusaltista, proba care, in decurs de un singur an, i-a oferit podiumul mondial si european pe tava. In 2015, Georgiana Anitei a cucerit titlul de campioana a lumii la junioare 2. Anul acesta, atleta legitimata la SCM Bacau si-a completat palmaresul cu un aur european si cu un bronz mondial la junioare 1; totul in mai putin de doua saptamâni.

“Adevarul e ca am fost plecati o luna incheiata”, declara antrenorul Georgianei, Cristi Nemteanu, care da atât timpul, cât si kilometrii inapoi pe traseul Balcaniada- Poiana Brasov- Europenele de la Tbilisi -Mondialele de Juniori 1 din Polonia, de la Bydgoszcz. Dupa o luna intreaga de peregrinari, Geo Anitei si antrenorul sau isi desfac, in sfârsit, bagajele. Dar si traista cu povesti!

“La Europenele din Georgia a trebuit sa ma lupt mai mult cu vântul decât cu adversarele. Un vânt de «minus sase», care batea din fata si care, la un moment dat, a luat pe sus o umbrela din aia grea”, spune Geo, care isi aminteste ca prin aceleasi dificultati a trecut si vara trecuta, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, desfasurat pe acelasi “stadion fara peluze, aflat in plin câmp”: “Da, dar acum mi s-a parut mult mai greu.

Chiar am avut emotii ca as putea rata aurul. Noroc ca m-am concentrat foarte bine pe final”. Da, pe final, atunci când inima profesorului Nemteanu o luase razna: “Daca ea a avut emotii, eu ce sa mai zic?. De la vântul din Georgia, dublat de cele 40 de grade care s-au abatut peste Tbilisi la mijlocul lui iulie, la atmosfera excelenta de concurs din Polonia, de la Mondialele de Juniori 1. Fara a uita insa de cele sapte ore de asteptare petrecute pe aeroportul din Minsk. “Din Tbilisi trebuia sa zburam catre Varsovia cu o escala la Istanbul.

Numai ca in preziua plecarii noastre au avut loc evenimentele din Turcia. Aeroportul din Istanbul s-a inchis, iar noi a trebuit sa facem o escala in Belarus, unde am asteptat de la sapte dimineata la ora doua si jumatate dupa-amiaza”, povesteste Cristi Nemteanu. “A meritat insa asteptarea, nu-i asa?”, intervine directorul SCM Bacau, Relu Auras, care i-a intâmpinat pe Anitei si pe Nemteanu cu tort si cu sampanie.

“A meritat, cum sa nu?”, zâmbeste Georgiana admirând tortul cu poza sa. Mai dulce decât combinatia de frisca si ciocolata nu poate fi decât bronzul de la Bydgoszcz. Un bronz care nu figura in “caietul de sarcini”, mai ales ca Geo concura cu adversare mai mari ca vârsta cu un an sau chiar doi. “N-am plecat cu gândul la medalii, e adevarat. In special dupa evolutia de la Tbilisi…Obiectivul era sa intram in primii sase”, admite Nemteanu.

La Bydgoszcz a lipsit vântul. Nu si surprizele. Cubaneza Velasco, autoarea unui neverosimil 14.08 atins in primavara, n-a prins podiumul. L-a prins, in schimb, o grecoaica, prietena buna a Georgianei inca de la Balcaniada de anul trecut, de la Sliven, Konstandina Romepu, cu o saritura de argint care a masurat 13.55 m. In Polonia, Anitei a sarit 13.49, rezultat care in urma cu un an i-a adus aurul la Mondialele de Juniori 2, de la Cali. Rezultat foarte bun, dar insuficient pentru câstigarea bronzului. Asta in conditiile in care atleta nord-americana Bria Matthews, a sarit si ea 13, 49.

“Acasa s-a scris ca departajarea a fost facuta de vânt. Inexact. S-a trecut la urmatoarea cea mai buna saritura a celor doua contracandidate. Americanca avea 13.21, Geo doar 13.09. Numai ca sportiva mea mai avea dreptul la o saritura.

Rezultatul? 13.40 si bronz mondial”, aseaza lucririle in matca lor antrenorul Nemteanu. Ca intotdeauna, finalul apartine Georgianei: “Initial, nu stiam cât am sarit si ma rugam sa fi reusit macar un 13.22. Acel centimetru in plus fata de saritura americancei mi-ar fi garantat bronzul. Când am vazut ca de fapt am sarit 13.40, am simtit ca am cu adevarat lumea la picioare”. Si acolo sa ramâna!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ