28 martie 2024
SportAtletism: S-a dat startul la competiții. Și la…polemici!

Atletism: S-a dat startul la competiții. Și la…polemici!

În weekend, Bacăul a găzduit prima reuniune atletică a anului. Este vorba de cea de-a 36-a ediție a Cupei Bistriței- Memorialul „Nicolae Mihalache”, care a coincis cu etapa inaugurală a Campionatului Național de Seniori, Tineret și Juniori 1. Federația a anunțat că intenționează să ofere Bacăului și găzduirea finalei Naționalelor Indoor pentru Seniori și Seniori U23 din 5-6 februarie, însă cluburile bucureștene contestă decizia.

Prima competiție, primii câștigători. Și, din nefericire, primele polemici. Acesta ar fi cadrul în care s-a derulat cea dintâi reuniune atletică a anului. Ridicarea de cortină a avut loc sâmbătă și duminică, în Sala de Atletism din Bacău, gazda celei de-a 36-a ediții a Cupei Bistriței- Memorialul „Nicolae Mihalache”, ce a conicis în acest an și cu etapa inaugurală a Naționalelor de Seniori, Tineret și Juniori1. Competiția, care a avut și probe rezevate Juniorilor 2 și 3 (în special în perspectiva finalei CN U16 programată tot la Bacău, în 13-14 martie), a reunit la start 291 de participanți din toată țara: 114 la feminin și 177 la masculin. Având în vedere pandemia de COVID-19, organizatorii au impus un set de măsuri pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus, astfel încât, pe lângă triajul epidemiologic (termometrizare, declarații specifice), s-a decis extinderea programului de concurs pentru a evita comasarea probelor.

„Totul a decurs foarte bine din acest punct de vedere. Și chiar dacă a existat un plus de oboseală generat de programul lărgit, am avut parte de un concurs atractiv, cu întreceri palpitante și rezultate bune”, a declarat președintele Asociației Județene de Atletism Bacău, Tudorel Gherasă.



Reușita organizatorică a fost apreciată și de conducerea Federației Române de Atletism, care a oferit Bacăului statutul de gazdă a finalei Campionatului Național de Seniori și Seniori U23, din perioada 5-6 februarie.

„Pentru noi ar constitui o recunoaștere și, totodată, o imensă satisfacție. Ne dorim din tot sufletul ca această intenție să se materializeze, iar Bacăul să găzduiască astfel în acest an trei finale: cea de Seniori și Seniori U23, cea de Probe Combinate și cea de Juniori U16”, a comentat directorul DJTS Bacău, Radu Ababei.

Numai că intenția forului condus de Florin Florea a iscat un val de polemici aprinse, în special în rândul cluburilor bucureștene. Acestea contestă decizia FRA și țin morțiș ca lupta pentru medalii la nivelul Seniorilor și Seniorilor U23 să se dea în primul weekend din februarie la București, și nu în Bacău. Grupările din Capitală susțin că Sala de Atletism din Bacău este vetustă și că, prin urmare, nu se ridică la nivelul unei astfel de reuniuni atletice. Fără a intra în această polemică, să notăm doar că, o dată în plus, cluburile bucureștene vor să-și taie, cu orice preț, partea leului.

Așa au făcut-o și în anii trecuți când, în baza unor punctaje imposibil de explicat, au devansat, în ierarhia de final de sezon, secția de atletism a CSM Onești, care, în treacăt fie spus, și-a demonstrat valoarea și la acest prim concurs al anului. Pe lângă atleții CSM Onești, la Cupa Bistriței/ Etapa I a CN au ieșit la rampă și foarte tinerele speranțe ale CSȘ Bacău, Ioana Adnana Vrânceanu, Ștefania Zediu sau mezina Daria Vrânceanu. Laureate anul trecut la Campionatele Naționalele, elevele antrenorului Cristi Vrânceanu demonstrează că Bacăul are nu doar trecut și prezent, ci și viitor în atletism. Un motiv în plus pentru care atletismul băcăuan ar merita mai mult respect din partea „granzilor” Capitalei. Că de invidie, am înțeles, este loc destul!

Atleții băcăuani prezenți pe podium la Cupei Bistriței- Memorialul „Nicolae Mihalache”

Locul 1: Ioana Adnana Vrânceanu (CSȘ Bacău) 60 m-7, 94; Ștefania Zediu (CSȘ Bacău) 400 m- 58.98; Daria Vrănceanu (CSȘ Bacău) 60 m J3- 8.45; Federica Gabriela Apostol (CSM Bacău) înălțime- 1,75m; Alin Anton (CSM Onești) 60 m g- 8.25; Sebastian Moldovan (CSM Onești) 800 m- 57,49; Robert Simion (CSM Onești) 60 m g J1- 8,21; Carmen Ioana Diac (SCM Bacău) 60 m g-10.05., Darius Techiu (CSM Onești) 60 mg J2 -8.10; Cosmina Balaban (CSM Onești) 60 m gJ2 -8.82; Cosmin Pitulice (CSM Onești) 60 m g J3- 9.07; Andreea Mocanu (CSM Onești) 60 mg J3- 8.85.

Locul 2: Alexia Dospin (CSM Bacău) triplusalt- 12.70; Gerard Orobiyi Tudurache (CSȘ Onești)- 13.51; Ioana Ștircu (CSM Onești) lungime- 5.38; Lucian Sinpetru (CSM Onești) 60 mg J2- 8.41; David Gheosu (CSM Onești) 60 mg J3- 9.14.

Locul 3: Ramona Verman (SCM Bacău) greutate 3kg- 11.38; Sebastian Coldea (CSM Onești) greutate 7 kg- 14.12; Ioana Adnana Vrânceanu (CSȘ Bacău) triplusalt- 12.13 și lungime- 5.28: Ștefan Cristea (CSȘ Onești) triplusalt 11.34; Ioana Știrbu (CSM Onești) 60 m- 8.06; Lucas Bondăreț (CSȘ Bacău) 60 m J3- 7.77; Alexandru Iconaru (CSM Onești) 60mg- 8.25; Florin Pitic (CSM Onnești) 800 m- 1Ș58.78; Ioana Lichi (CSȘ Bacău) 60 mg J2- 10.73; Ștefan Hariga (CSM Onești) 60 mg J1- 8.39.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri