26 aprilie 2024
SportAtletism/ Jocurile Olimpice: După Bianca, Alex!

Atletism/ Jocurile Olimpice: După Bianca, Alex!

Ambii sportivi ai antrenoarei băcăuane Mihaela Melinte prezenți la Olimpiada de la Tokyo s-au calificat în finală. La ciocan, Bianca Florentina Ghelber a reușit cel mai bun rezultat din carieră, 74.18 m, terminând concursul olimpic pe locul 6. La suliță, Alexandru Mihăîță Novac a bifat un season best, 83,27 m, care l-a poziționat al șaptelea în calificări. Finala de la aruncarea suiliței va avea loc sâmbătă, 7 august, de la ora 14.00

Procentaj maxim pentru antrenoarea băcăuană Mihaela Melinte: ambii săi sportivi prezenți la Olimpiada de la Tokyo au ajuns în finală. Cu al 11-lea rezultat în calificările de la aruncarea ciocanului, Bianca Ghelber a făcut concursul vieții în finala de marți, poziționându-se pe un impresionant loc 6, grație unui personal best: 74.18. La câteva ore distanță, celălalt elev al Mihaelei Melinte, sulițașul Alexandru Novac și-a depășit și el limitele, reușind un season best, 83.27 m, în calificări, ceea ce i-a adus accederea în finală de pe locul 7.

În condițiile în care Federația Română de Atletism nu a inclus-o pe Mihaela Melinte în delegația pentru Tokyo, Bianca și Alex s-au văzut nevoiți să se asiste unul pe celălalt la concursuri. Astfel, Alex i-a fost antrenor de conjunctură Biancăi în finala de la ciocan, iar Bia l-a asistat pe Alex în sesiunile de calificări de la suliță. „Sportivii mei au demonstrat caracter și s-au adaptat situației, chiar dacă știu bine- deoarece am ținut în permanență legatură cu ei prin telefon- că nu le-a fost deloc ușor fără antrenoarea lor. Important este că au trecut și peste acest obstacol și au reușit rezultate extraordinare”, declară Mihaela Melinte, cea care a avut o proiecție exactă în ceea ce privește evoluțile elevilor săi.



A anticipat, pentru „Deșteptarea”, că Bianca va da peste 74 de metri și că va intra în primele șase finaliste și că Alex va arunca undeva între 80 și 82 de metri, prinzând finala. Ochi de fostă campioană mondială și europeană. „Nu e vorba doar de ochi, ci de munca depusă de cei doi sportivi și, în special, de potențialul lor extraordinar”, precizează Meli. Un pronostic pentru finala lui Alex?

„E drept, vine cu al șaptelea rezultat, dar finala înseamnă cu totul altceva decât calificările. Bia a pornit de pe locul 11 și a ajuns pe 6. La Alex, orice va fi peste locul 12 va reprezenta un bonus. Eu am mare încredere în el, mai ales că știu cât este de ambițios. Doar e Berbec, ca și mine”, zâmbește antrenoarea SCM Bacău. Finala de la suliță este programată sâmbătă, de la ora 14.00, ora României. De data aceasta, Alex Novac va trebui să se descurce fără sprijinul Biancăi Ghelber, care va reveni în țară vineri, în jurul orei 13.00.

„Sunt foarte fericită și de-abia aștept să ajung acasă și să mă bucur, în sfârșit, de o vacanță”, anunță Bianca. „Merită, la ce rezultat a avut și prin câte a trecut”, o completează Meli. Și dacă tot am ajuns la acest capitol, hai să ne reamintim, pe final, prin câte a trecut Bianca Ghelber înainte de a intra în Top 6 olimpic. Mai întâi au fost durerile de spate, începute în cantonamentul de la Poiana Brașov și acutizate la Tokyo. Apoi a venit „cadoul” FRA, care a decis ca Bianca să concureze la Olimpiadă fără antrenoarea sa, Mihaela Melinte.

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, pe data de 16 iulie, în drum spre pre-cantonamentul olimpic din Japonia, Bianca și-a rătăcit telefonul în aeroportul din Istanbul, unde s-a făcut o escală de două ceasuri. Atleta de 31 de ani legitimată la SCM Bacău și CSA Steaua și-a recuperat telefonul pe care avea aplicația fără de care nu i s-ar fi permis să intre în Japonia, dar a ratat în ultima clipă avionul.

„Dacă ajungea cu 30 de secunde mai repede, ar fi putut urca în avion. Așa s-a făcut că eu am plecat în stagiul japonez dinaintea Olimpiadei, împreună cu Alex Novac, iar Bianca a fost nevoită să se întoarcă acasă, în România”, povestește Mihaela Melinte. „Am fost răvășită rău de tot. În loc să fiu în Japonia și să mă pregătesc sub comanda lui Meli, m-am întors la Snagov, urmând să aștept până pe data de 23, pentru a ajunge, în sfârșit, la Tokyo.

Oricum, odată ajunsă în Satul Olimpic, nu mai aveam cum sa mă întâlnesc cu Meli, care urma sa se întoarcă în România pe data de 25 iulie”, se destăinuie Bianca Ghelber, care, înainte de a se urca în avionul pentru Tokyo, a mai avut parte de două incidente: „Din fericire, ambele s-au reglat, dar asta după ce am intrat serios în panică. Primul incident? Nu mi se deschidea aplicația din telefon, unde trebuia introduse toate datele necesare.

Al doilea este că am ratat întâlnirea cu echipa care venise la Snagov să ne facă testul PCR dinaintea plecării. S-au întors oamenii din drum special pentru mine”. Se spune că, atunci când te întorci din drum, e semn rău. Din fericire, la Bianca Ghelber a fost cu noroc! Și cu noroc să fie în continuare și pentru Alex!

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri