Cupa Europei la 10.000 metri desfășurată la finalul săptămânii, la Birmingham, în Regatul Unit, a fost o deziluzie majoră. Pentru toată lumea. În frunte cu cvadruplul campion olimpic în probele de 5.000 și 10.000, britanicul Mo Farah. Acesta a terminat cursa pe locul 8, cu un dezamăgitor 27.50.64. Având în vedere că întrecerea de la Birmingham constituia criteriu de calificare la Jocurile Olimpice, Mo Farah riscă să rateze prezența la Tokyo!

Atletului de 38 de ani îi mai rămâne posibilitatea de a se califica la 5.000 m, situație în care se află și sportivul CS Știința Bacău/ CSM Bacău, Alexandru Soare. La două săptămâni după cucerirea titlului național la 10.000 metri, Soare a participat la Cupa Europei în tentativa de a ataca ranking-ul mondial și de a prinde astfel un culoar favorabil pentru Tokyo. Din păcate, sportivul în vârstă de 29 de ani a fost în nota cursei, terminând pe locul 24, cu timpul de 28.50.66.

„Ne așteptam la cu totul altceva, atât în ceea ce privește timpul lui Alex, cât și nivelul general al cursei. Era greu ca Alex să facă baremul olimpic- 27.28.70- dar eram încrezători că va putea coborî sub recordul național al probei, care este de 27.40. Cu acest timp, Alex s-ar fi clasat în primii patru.

Din păcate, nivelul întregii întreceri a fost deosebit de slab, dovadă și contra-operformanța lui Mo Farah. Ne așteptam să se alerge mult mai tare, lucru care nu s-a întâmplat. Ținând cont că, pe fondul pandemiei, numărul de curse de 10.000 m a fost unul foarte scăzut, consider că toți concurenții au acuzat o presiune psihică suplimentară, care s-a dovedit nefastă”, a declarat antrenoarea băcăuană Cristina Alexe.

„Mă gândeam că Mo Farah va dicta ritmul cursei, astfel încât m-am plasat în spatele său. Numai că multiplul campion olimpic și mondial a avut o evoluție sub așteptări, astfel încât, în unele momente, eram pe punctul de a-l călca”, s-a destăinuit Soare. Așa cum aminteam, Alexandru Soare își va continua cursa spre Tokyo, dar la 5.000 m.

Pentru calificarea la Jocurile Olimpice, Soare are în vizor Campionatul European pe Echipe, de la Cluj, dar așteaptă un răspuns favorabil și în privința acceptării sale pe listele de start la cursa de 5.000 m programată în acest weekend, la Nisa.PUBLICITATE