2 decembrie 2023
SportAtletism/ CM Budapesta: Bianca Ghelber, pregătită pentru Mondiale

Atletism/ CM Budapesta: Bianca Ghelber, pregătită pentru Mondiale

Campioana Europei la aruncarea ciocanului, Bianca Ghelber (SCM Bacău) este pregătită pentru cea mai importantă competiție a lui 2023. Atleta numărul 1 a României în ultimii doi ani va pleca astăzi spre Budapesta, unde va lua startul la Campionatele Mondiale de atletism pentru seniori programate între 19 și 27 august. În capitala Ungariei, calificările probei de aruncare a ciocanului se vor desfășura miercuri, 23 august, pentru ca finala să aibă loc a doua zi, joi, 24 august.

„Mondialele reprezintă vârful competițiilor din acest an și îmi doresc să fac o figură cât mai frumoasă. Ținta mea de bază rămâne Olimpiada de anul viitor, de la Paris, unde visez la o prezență pe podium. Îmi doresc foarte, foarte mult o medalie olimpică, e destul de greu, dar nu imposibil”, a declarat în mai multe rânduri Bianca Ghelber, care vine după un sezon cu rezultate excelente.

Sportiva în vârstă de 33 de ani, al cărei record personal, 74,18 metri a fost stabilit acum doi ani, chiar la Olimpiada de la Tokyo, a avut o vară în care a aruncat în mod constant peste 72 de metri. Pentru atleta antrenată de Mihaela Melinte, cea mai bună aruncare a anului s-a înregistrat la meetingul World Athletics Continental Tour Silver, de la Madrid, pe care Bia l-a câștigat cu un rezultat de 73,80 m.Peste 73 de metri, mai exact, 73,20 m a fost și ultimul rezultat oficial al Biancăi, cel care, în urmă cu nici două săptămâni, i-a permis acesteia să-și adjudece Jocurile Francofoniei, de la Kinshasa, în Republica Democrată Congo. La Kinshasa, Bianca Ghelber a trăit o experiență unică:

„Eram păziți în permanență de soldați cu armele la ei. Stăteam într-un campus universitar și nu puteam ieși în oraș pentru că era periculos. Am aflat că, printre altele, jumătate din conducătorii auto nu aveau permis; era ca în junglă, fiecare conducea după cum avea chef”.

În această vară, Bianca Ghelber și-a trecut în cont și o medalie de argint la Jocurile Europene de la Cracovia Mariopolska, unde a fost portdrapelul delegației României, dar și un loc 5, tot în Polonia, la Bydgoszcz, în cadrul meetingul internațional World Athetics Continental Tour Gold. La Bydgoszcz, „într-o companie de cinci stele”, așa cum nota la vremea respectivă și site-ul Federației Române de Atletism, Bianca s-a plasat a cincea, cu o aruncare ce a măsurat 72,23 m.

Această reușită a permis atletei de la SCM Bacău să o întreacă pe deținătoarea recordului mondial, poloneza Anita Wlodarczyk și să se poziționeze în urma trio-ului medaliat la ultima ediție a Campionatelor Mondiale, format din Brooke Andersen (Statele Unite ale Americii), cu 78,79 metri, Camryn Rogers (Canada), cu 77,62 m și Janee Kasanavoid (SUA), cu 75,10 m, locul al patrulea revenind americancei Annette Nneka Echinkuwoke, cu 73,66 m.

„Constanța în aruncările din acest an ne dau speranțe într-o evoluție bună și la Mondialele de la Budapesta. Având în vedere că Bia este o sportivă care dă tot ce are mai bun la marile concursuri, există premise ca ea să înregistreze un salt în Ungaria. Cel mai important este că nu resimte nicio presiune”, a precizat, înaintea plecării spre Budapesta, antrenoarea Biancăi Ghelber, Mihaela Melinte.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri