18 aprilie 2024
SportAtletism/ Campionatele Balcanice Under 20: Cinci medalii băcăuane la Istanbul

Atletism/ Campionatele Balcanice Under 20: Cinci medalii băcăuane la Istanbul

Argint pentru Federica Apostol (CSM Bacău) la înălțime, Ioana Sabina Știrbu (CSM Onești) la lungime, Ștefania Zediu (CSȘ Bacău) cu ștafeta feminină 4x400m și Beniamin Duicu (CSM Onești) cu ștafeta masculină 4x100m și bronz pentru Alexia Dospin (CSM Bacău) în proba de triplusalt.

Șase reprezentanți, cinci medalii: patru de argint și una de bronz Acesta este bilanțul atleților băcăuani la Campionatele Balcanice Under 20 desfășurate weekend-ul trecut, la Istanbul. Rezultate notabile, care confirmă, o dată în plus, forța atletismului băcăuan și resursele sale atât pentru prezent, cât și pentru viitor. Cele cinci prezențe pe podium ale sportivilor legitimați la cluburile din județ (CSM Bacău, CSM Onești, CSȘ Bacău) au sporit la 21 de medalii zestrea delegației României la cea de-a 51- ediție a Balcaniadei de juniori 1 din Turcia.

Cu cele 21 de medalii (șase de aur, zece de argint, cinci de bronz), România s-a clasat pe locul secund în clasamentul general, fiind depășită doar de țara gazdă. Revenind la succesele băcăuanilor, să notăm că ele au fost, în linii mari, conform graficului. „Avem ca țintă două medalii.



În planul strict al rezultatelor, trebuie să păstrăm o marjă de echilibru. Având în vedere timpul scurt scurs de la Naționalele Under 23 de la Cluj, dar și oboseala drumuuil cu autocarul spre Turcia, nu cred că putem cere foarte mult în privința centimetrilor”, a fost previziunea, foarte corectă, a Aurei Balaban, antrenoarea Federicăi Apostol și a Alexiei Dospin. Federica s-a laureat vice-campioană balcanică la săritura în înălțime, cu 1.79 m (la Naționalele U23 sărise 1.82m), în timp ce Alexia a luat bronzul la triplusalt, cu 12.99m, mai exact, cu 14 centimetri în minus față de performanța de la Cluj. „Sunt două medalii foarte importante, în condițiile în care am făcut 16 ore cu autocarul până în Istanbul.

Îmi felicit fetele că au gestionat foarte bine această situație și, spre deosebire de Balcaniada din iarnă, la care emoțiile și-au spus cuvântul în mod negativ, de data aceasta, totul a fost foarte bine. Să nu uităm că Balcaniada, cu 16 țări la start, a devenit, practic, un mini-campionat european. De aceea performanța Federicăi și a Alexiei este cu atât mai importantă. Din punct de vedere mental, dar nu numai, medaliile cucerite la Istanbul constituie o punte către Europenele din această vară. În ceea ce privește rezultatele, sigur că ele nu puteau fi în ton cu Naționalele Under 23 de la Cluj, dar, chiar și așa, trebuie spus că Alexia a avut, fără prag, o săritură de 12.95.

Dacă am adăuga și cei 20 de metri ai pragului….”. De la sărituri, la ștafete. În cazul acesta, cu timpi explozivi. Ambele medalii cucerite de ștafetele tricolore au purtat și amprenta județului Bacău. Astfel, la 4×400 feminin, mezina Ștefania Zediu a demonstrat că, deși are doar 15 ani, își merită cu prisosință locul printre juniorii 1. Concret, ștafeta de 4×400, în formula Ștefania Zediu/Emma Zach/ Claudia Costiuc/ Larisa Talpiș) a luat argintul cu 3:42.78. Fetele noastre au fost întrecute de ștafeta Croației, însă ceea ce este cu adevărat impresionant este timpul realizat de ștafetele celor două țări. „Conform statisticilor World Athletics, cu timpii de la Balcaniadă, 3:41.55, respectiv 3;42.78, Croația și România ocupă locurile doi și trei în clasamentul mondial al momentului!

Pe primul loc este Jamaica, iar în spatele Croației și României se află Australia și Statele Unite ale Americii”, este observația lui Cristi Nemțeanu, antrenorul Ștefaniei Zediu de la CSȘ Bacău. De argint a fost și ștafeta masculină de 4×100 m în care s-a regăsit, în ciuda piedicilor și reticențelor federale, oneșteanul Beniamin Duicu. „Duicu este marele meu pariu. Insist ca el să facă parte din lotul național pentru Istanbul. Dacă nu se poate altfel, Duicu va merge acolo pe banii noștri. Aș fi curioasă, însă, ce va spune Federația, dacă Duicu se întoarce cu medalie din Turcia”, a fost poziția fermă a directorului CSM Onești, Ingrid Istrate. Iar insistența acesteia a dat roade.

Nu doar că Beniamin Duicu a concurat la Istanbul, înlocuindu-l pe titularul Munteanu, accidentat, dar a contribuit decisiv și la titlul de vice-campioană balcanică adjudecat de ștafeta tricoloră, în care s-au mai regăsit Alexandru Șendrea, Simon Toma și Andrei Niculiță. „Duicu a alergat extraordinar, dovadă că și-a făcut și record personal, 10.72”, a ținut să precizeze consilierul tehnic al CSM Onești, Dorin Arădăvoaicei.

De la înălțimea experienței sale, profesorul Arădăvoaicei a avut cuvinte de laudă și pentru săritura de 6.08 m care a adus Ioanei Sabina Sabina Știrbu argintul balcanic la juniori 1: „Este o săritură fantastică, o săritură care confirmă marjele de progres ale acestei fete. Nu fac previziuni doar de dragul previziunilor, dar veți vedea că, în curând, acest 6.08 al Ioanei Sabina Știrbu va rămâne în urmă”. O declarație care are ca bază faptul că Știrbu (atletă cu dublă legitimare, CSM Onești/ CSȘ Unirea Iași) a luat anul acesta aurul național la U20 și bronzul la U23 cu un rezultat de 5.95 m. Faptul că, dintr-un…salt a pus încă 13 centimetri demonstrează că Ioana Sabina are potențial, iar profesorul Arădăvoaicei…fler.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri