Bacăul va avea doi sportivi în lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo care se vor desfășura între 23 liulie și 8 august: înotătorul Daniel Martin (CSM Bacău) și atleta Bianca Ghelber (SCM Bacău/ CSA Steaua). Dacă pentru Dani Martin, aceasta va fi prima sa participare olimpică, în schimb Bianca Ghelber se pregătește de cea de-a treia, primele două fiind Beijing 2008 și Londra 2012.

„Am lipsit în 2016, la Rio de Janeiro, pentru că născusem cu un an mai devreme”, a punctat aruncătoarea de ciocan care și-a asigurat prezența la Tokyo în baza ranking-ului mondial.

Bia este pe locul 27 în acest top, iar primele 32 clasate merg în Japonia. „Pentru mine, calificarea la Olimpiada de la Tokyo este o mare realizare”, a mărturisit atleta în vârstă de 31 de ani, care are ca obiectiv calificarea în finala probei de aruncare a ciocanului: „Sunt foarte bine pregătită, nu simt niciun fel de presiune și consider că pot intra în primele 12. Pentru a ajunge în finală, consider că ar fi suficientă o aruncare de 71 de metri. La Tokyo vreau însă să ating maximum potențialului și- de ce nu?- să-mi bat propriul record de 73.52 metri. Problema este că mai fac câteva greșeli tehnice. Dacă le elimin, nu vor fi probleme. Marele meu vis? Un loc în primele patru. Asta ar însemna o aruncare de 74 de metri. Ar fi fantastic”.

De săptămâna aceasta, Bianca Ghelber va efectua un cantonament la Poiana Brașov, alături de antrenoarea sa de la SCM Bacău Mihaela Melinte, care îl pregătește și pe sulițașul Mihăiță Novac, la rândul său calificat la Tokyo. Privată de o medalie olimpică în 2000, la Sydney, pentru un caz de dopaj care a stârnit multe controverse și asupra căruia au planat multe dubii, fosta campioană mondială la ciocan, Mihaela Melinte își poate lua o binemeritată revanșă ca antrenoare, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Ne pregătim cât mai bine pentru a face o figură cât mai frumoasă”, a mărturisit Mihaela Melinte.PUBLICITATE