Galeriile Frunzetti din Bacau au fost deschise joi, 5 mai, de la ora 16.00, pentru un eveniment cu totul aparte, care se repeta doar o data pe an. Pe simeze au expus elevii clasei a XII-a B, de la Colegiul National de Arta “George Apostu”, lucrari de grafica si sculptura, care se constituie in examen-atestat, la finalizarea cursurilor liceale.

Ca in fiecare an, pe lânga examenele la probele teoretice, elevii sunt supusi si unui examen practic, respectiv realizarea, in baza unui proiect, a unor lucrari artistice, in functie de grupa din care face parte. La vernisaj-vizionare au participat profesori, elevi, diriginti, membri ai conducerii colegiului, parinti, artisti plastici, cât si oficialitatI locale, parlamentari.

N-a fost timp de discursuri, deoarece publicul era curios si interest de expozitia in sine. Directorul Colegiului, prof. Dana Bârzu, i-a felicitat pe elevi si pe profesorii coordonatori pentru rezultatele obtinute pe parcursul anilor de studio, multe materializate in premii si diploma la numeroasele concursuri locale, nationale si internationale, care au contribuit la imbogatirea portofoliului fiecarui elev, dar si al scolii, urându-le success in urmatoare perioada de studii.

PUBLICITATE

Clasa a XII-a B este formata din doua grupe, una de sculptura, prof. coordonator Ionela Lazureanu, si una de grafica, coordonata de prof. Luminita Radu, artisti plastici consacrati, membri ai Uniunii Artistilor, Filiala Bacau. Grupa de sculptura a fost formata din 11 elevi, noua fete si un baiat, iar grupa de la grafica din 20 de elevi.

“Elevii de la grafica au primit, la inceputul anului trei teme pentru a sustine Atestatul: afis, coperta de carte si compozitie. Fiecare lucrare, expusa in aceasta expozitie, a trecut de faza de vizionare, apreciere didactica, fiind notata. Ma bucur ca toti elevii au trecut cu brio aceasta proba, astfel ca sunt expuse lucrari bune, cade calitate artistica foarte buna, foarte frumoase, in care sunt inmagazinate talent, stiinta si mijloace tehnice moderne, procesarea computerizata. De acum incolo, fiecare este pe picioarele lui, cu un potential care le da dreptul sa gândeasca frumos pentru viitor”, ne-a declarat prof. Luminita Radu.

Cei mai multi, vor sa urmeze o facultate de specialitate in tara, insa sunt si doua eleve care au aplicat la doua facultati din Europa de Vest. “Incepe pentru noi, pentru mine, o noua etapa, vreau sa imi dezvolt orizontul de cunoastere, de pregatire in domeniul artei. Am aplicat si am fost acceptata la o facultate de design vestimentar din Milano – Italia, parasind deocamdata sculptura. Am prezentat un portofoliu cu mai multe teme, la alegere din zece recomandate. Sunt bucuroasa ca am reusit, ceea ce imi demonstreaza ca la Colegiul nostru se face performanta, de aceea le multumesc tuturor profesorilor, dar, mai ales, parintilor mei”, mi-a spus viitoarea studenta Bianca Nita.

O alta eleva, de la grupa de grafica, Luana Murariu, va merge in Anglia, la profilul de arta grafica, ilustratie, benzi desenate. “Am o pasiune pentru Anglia, de mica am dorit sa ajung acolo, a fost visul meu, iar acum sunt foarte mândra si fericita ca am reusit sa mi-l indeplinesc. Am aplicat, am trecut de toate probele, inclusiv interviul, mai trebuie sa trimit nota la BAC, care nu trebuie sa fie mai mica de sapte, insa nu-mi fac probleme. Este o facultate de stat, cu un fel de bursa, iar eu va trebui, in mai multi ani, sa returnez statului englez o parte din suma. Sunt foarte, foarte fericita, alaturi de mine sunt parintii, carora le multumesc, doamna profesoara Radu, prietenii”, a spus Luana.

Cuvinte de apreciere pentru elevii de la grupa de sculptura a avut si prof. Ionela Lazureanu, care le-a indrumat pasii patru ani, astfel ca Atestatul nu a fost o povara, ci placerea si multumirea unei reusite. “Anul acesta tema pentru Atestat a fost relieful, deoarece au vrut sa foloseasca corpul uman cu drapaj. Au folosit fotografiile lor, alte fotografii, le-au prelucrat pe calculator, dupa care, in functie de talent, dorinta de autodepasire, prin mai multe tehnici au ajuns la forma finala, in ghips. Priviti pe simeze, sunt lucrari foarte reusite, foarte frumoase, toti cei 11 elevi au fost notati cu nota 10. Ii felicit pe toti”, a spus emotionata prof. Lazureanu.

[wonderplugin_gallery id=”524″]

Vineri, de la ora 11.00, la Galeria Hol a Muzeului de Istorie, vor fi prezentate lucrarile de Atestat ale elevilor de la clasa de Arhitectura.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ