Vineri, 8 aprilie, de la ora 11.00, la Galeria HOL a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, elevii clasei a XII-a C, profilul Arhitectura, de la Colegiul National “GeorgeApostu”, si-au prezentat public proiectele de Atestat, nivelul 3. Din cei 19 elevi ai clasei, doar 17 s-au prezentat in fata comisiei de acordare a atestatului, din motive inca necunoscute, doi elevi au absentat. La vizionare si atestare au participat si prof. Daniela Bârzu, director al Colegiului, profesori, artisti plastici, arhitecti, membri ai Uniunii Arhitectilor din România, fosti elevi ai colegiului, acum studenti la Arhitectura, parinti si chiar bunici. Fata de examenul de Atestat de la clasa de arta plastica, care s-a desfasurat cu o zin inainte, unde aprecierea-notarea s-a facut anterior expozitiei, la Arhitectura au fost doua probe: proiectul in sine (studiu, executie, macheta) si sustinerea publica, fiecare elev prezentând oral “povestea” proiectului ales.

“Tema a fost la alegere. Noi nu am intervenit in decizia lor, doar i-am sustinut, indrumat, atât cât ne-am priceput, in rest este munca lor. Este o clasa speciala, cu elevi speciali. In cei doi ani in care am lucrat impreuna, am reusit sa ne cunoastem, sa lucram, am participat la numeroase concursuri, unde elevii nostri au câstigat numeroase premii. M-ati intrebat de ce aproape toate lucrarile au ca model de inspiratie obiective, imobile, in special case si vile, din portofoliul unor arhitecti straini, din Europa, Americi, Asia si care este meritul lor. Am ramas si eu surprinsa, insa, v-am spus, a fost alegerea lor, motivând ca arhitectura româneasca nu este prezenta pe internet (!). Cum ati vazut, doar doi elevi s-au prezentat cu lucrari originale, de la un capat la altul, asta nu inseamna ca ceilalti au mai putine merite.

Care a fost si este munca lor? Studiu, creatie (cultura) si apoi, dupa model (fotografie), au recompus fiecare element, din diferite unghiuri, au realizat perpectiva, pe panou, la scara. Meritul lor, chiar daca s-ar fi inspirat din arhitectura româneasca, este ca au reusit sa-si imagineze, in detaliu, intreaga lucrare. Este ca in muzica, fiecare “interpreteaza”, in maniera proprie, o piesa muzicala. Trebuie sa remarc ca ei inca nu au experienta sa preia un proiect, acum, in acest stadiu, invata limbajul, sa se exprime. Asta-i tot. Sunt foarte multumita, sa vedem ce va pune comisia”, ne-a declarat arh. Iuliana Geliman, profesor coordonator. Comisia a fost formata din Mariana Popa, artist plastic, director al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, arhitect Iuliana Geliman si Gheorghe Zarnescu, sculptor.

Pâna la anuntarea rezultatelor am solicitat si opinia unui arhitect, cu state vechi in aceasta profesie, arhitect Gelu Tudorache, presedinte al Uniunii Arhitectilor Bacau-Neamt: “Vin in fiecare an la aceste prezentari, ma intereseaza cum gândesc, cum evolueaza si, mai ales, modul de a privi proiectul. Sunt multumit, insa nu pot sa dau verdicte. Spre deosebire de arta plastica, care poate fi privita, apreciata diferit, de la o perioada la alta, poate fi mediocra astazi, dar poate deveni celebra peste multi ani, in arhitectura intra in discutie doua conditii esentiale si obligatorii, comanda sociala si utilitatea. Proiectezi si coordonezi executia pentru astazi, dar si pentru viitor, de aceea este nevoie de cultura, de foarte multa cultura de specialitate, de studiul literaturii, a tendintelor, dar, sa nu uitam, arhitectura traieste impreuna cu alte multe discipline, ecologia, matematica, artele plastice, fizica, fizica pamântului, arheologia, intreaga stiinta a materialelor de constructie. Toate aceste se invata in timp, cu munca, cu pasiune, fara pasiune si talent nu poti sa te apuci, sa rezisti in acet domeniu. Asta le spun elevilor, studentilor când am ocazia. Ei sunt acum pe picioarele lor, de ei depinde ce vor face in continuare cu viata lor, cu meseia lor”, a precizat arh. Gelu Tudorache.

Am stat de vorba cu elevul Nicolae Gaja, autorul unui proiect original, posesor al unei mentiuni la Olimpiada Nationala de Arhitectura, care a luat si el Atestatul cu o nota foarte buna: “Eu am ales ca proiect “casa mea”, fara sa iau vreun model este o casa de tip familial, cu multe facilitati, incadrata in natura, asa cum isi doresc multi oameni astazi. Am plecat de la un concept propriu, pe care il aveam in calculator, am lucrat mult la imbunatatirea lui, este creatia mea suta la suta. Colegii mei nu inseamna ca au muncit mai putin sau lucrarile lor nu prezinta interes sau valoare, a fost alegerea lor. Ca in multe alte domenii ai nevoie de cultura, de modele, de inspiratie. Noi suntem in faza de acumulare si voi persevera deoarece vreau sa urmez Arhitectura la Bucuresti. Imi place si cred ca voi reusi”, a spus Nicolae Gaja.

Inca de la deschiderea expozitiei, in public am descoperit o doamna in vârsta, care privea cu atentie la o lucrare, apoi cu aceeasi atentie a ascultat prezentarea ei de catre un tânar elev, inalt, frumos, aveam sa aflu ca se numeste Raimund Matasel, iar batrâna din public este bunica lui, venita la examenul nepotului tocmai din Rachiteni, localitate situata aproape de Roman. Emotionata, mi-a spus cu ochii lacrimând: “Este nepotul meu, este baiatul unui fiu al meu, care locuieste in sat, ceilati, am patru copii, sunt imprastiati prin lume, de la ei am opt nepoti. Raimund studiaza aici, in Bacau, sta la internat, insa vine des pe acasa si imi tot povesteste ce invata el, deseneaza case. Am venit cu tatal lui, cu Eusebiu, sa-l vedem. Sunt foarte bucuroasa si mândra de el. Ati auzit, a luat nota foarte buna. Dragul de el, astazi copiii lucreaza mult cu capul, nu ca pe timpul tineretii noastre”, spune domol, cu privirea la isprava nepotului ei, doamna Tereza Matasel, de 72 de ani.

Intr-adevar, Raimund Matasel este printre elevii care au luat Atestatul cu nota maxima. “Lucrarea mea, Invermay House, este una construita din piatra, lemn si sticla, specifica unei zone din Australia. Mi-a placut si am ales-o pentru proiectul meu, insa sa stiti ca, la scoala, am inceput studiul cu case traditionale românesti, apoi cu case moderne, contemporane. Cred ca un arhitect nu poate sta departe de ceea ce se intâmpla in lume, in acest domeniu. Din pacate, arhitectii nostri nu sunt foarte vizibili pe piata de imobiliare din lume, informatiile sunt putine, de aceea aproape toti am ales modele semnate de arhitecti cunoscuti, moderni, curajosi, cu multa stiinta si talent. Este timp pentru toate. Am terminat colegiul, sunt bucuros si fericit, insa nu voi merge in continuare cu arhitectura. Dupa patru ani de arhitectura, m-am hotarât sa urmez Pedagogie-Teologie, asta simt acum ca trebuie sa fac, dar nu voi parasi definitiv arta. Parintii mei au ramas surprinsi, chiar suparati la inceput, insa m-au inteles si totul va fi bine”, incheie Raimund.

17 din cei 19 elevi au primit Certificatul de Competente Profesionale, nivel trei, cu note bune si foarte bune, câtiva dintre ei aplicând si fiind admisi la universitati de prestigiu din Anglia (Tudor Jitariu, Raluca Hanuz), Franta (Iacob Teodora), iar altii sunt in faza finala a procedurilor de admitere. Viitorii arhitecti au pornit cu regrete, cu bucurii, cu impliniri, catre o noua viata. Succes tuturor, a fost urarea adresata de profesori si colegi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Frumosi si talentati , felicitari tuturor elevilor si domnilor profesori ,felicitari Nicu Gaja ,elev pasionat de munca lui ,un copil extraordinar , mult succes pe mai departe!

LĂSAȚI UN MESAJ