12 septembrie 2024
ActualitateAtenție, fermieri! Se plătesc despăgubirile de secetă

Atenție, fermieri! Se plătesc despăgubirile de secetă

Ministerul Agriculturii a virat Direcției Agricole Bacău sumele reprezentând despăgubiri pentru pagubele produse de secetă, anul trecut, culturilor de primăvară. Banii sunt virați în conturile fermierilor începând din această săptămână. 

Fermierii băcăuani pot răsufla relativ ușor, zilele acestea, întrucât banii promiși de stat drept despăgubiri în contul pagubelor provocate anul trecut de seceta pedologică vor ajunge în conturile celor care au depus cereri. Mai exact, fermierii vor primi despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre. Ministerul Agriculturii a anunțat că a virat direcțiilor agricole peste 280 de milioane de lei, sumă care ar reveni unui număr total de 80.315 beneficiari din toată țara. La nivel de județ, au solicitat despăgubiri de secetă și au fost declarați eligibili 2.476 de fermieri. Aceștia au fost înregistrați cu o suprafață totală de aproape 33.000 de hectare, declarate calamitate în procente între 30 și 100 %. Majoritatea suprafețelor fuseseră cultivate cu porumb (21.354,77 ha) și cu floarea soarelui (10.525,21 ha). Însă, vor fi despăgubite și circa 325 de hectare cultivate cu soia și alte 42 de hectare pe care fermierii au însămânțat mazăre. Gradul de afectare a fost între 30 și 100 % pentru culturile porumb, floarea soarelui și soia, iar la mazăre, între 30 și  99%. În total, păgubiții din județul Bacău vor primi 8.444 570,83 lei.



Fermieri, verificați-vă conturile!

Din această săptămână, banii încep să intre în conturile beneficiarilor. Pot primi ajutorul de stat producătorii persoane fizice, cei organizați sub formă de PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, dar și persoanele juridice. Potrivit legii, cei îndreptățiți vor fi despăgubiți cu cel mult 335 de lei/ha, în cazul în care culturile au fost afectate integral, suma fiind diminuată proporțional cu procentul de afectare. Inițial, valoarea ajutorului propus era de circa trei ori mai mare, respectiv de 1.000 de lei/ha. Plata sumelor se va face până în 31 decembrie 2023. Pentru a putea primi banii de la stat, fermierii trebuie să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022, pentru culturile agricole înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică, să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată pe 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022 (porumb, floarea – soarelui, soia și/ sau mazăre) și suprafețele de teren aferente, precum și să nu fie în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat.

Despăgubirile la grâu și rapiță, plătite în anul 2022

Anul trecut, agricultorii băcăuani care au depus cereri de calamitate, fiind declarați eligibili, au încasat banii pentru culturile de toamnă devastate de secetă, respectiv grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. Valoarea sprijinului acordat a fost de 1.500 de lei la hectar, proporțional cu procentul de calamitate. Potrivit datelor oficiale, 5.353 de hectare cu diferite culturi de toamnă au fost compromise integral din cauza secetei din 2022. Cele mai mari suprafețe erau cultivate cu grâu – 4.792 hectare, urmate de cele cu orz – 1.905 hectare, rapiță – 287 hectare, triticale – 73 de hectare, secară – 9,5 hectare și orzoaică – 1 hectar. Din păcate, în cazul a câtorva mii de hectare, nu s-au acordat compensații financiare, întrucât proprietarii suprafețelor agricole apucaseră să recolteze, fără a lăsa măcar un lot – martor pentru a se putea estima gradul de afectare.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img