19 aprilie 2024
EconomieAtenție, fermieri! Agricultorii care dau foc miriștilor riscă să rămână fără subvenții

• focul pus pe câmp, în apropierea rețelelor electrice și de gaze, poate genera adevărate dezastre

Atenție, fermieri! Agricultorii care dau foc miriștilor riscă să rămână fără subvenții

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bacău le reamintește fermierilor că este interzisă arderea miriștilor. Interdicția este prevăzută în Regulamentul UE privind finanțarea în agricultură, cât și în legislația națională privind bunele condiţii agricole ale terenurilor.

„Este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei”, au transmis reprezentanții APIA Bacău. Prin urmare, fermierii băcăuani care utilizează un teren agricol, fie că vorbim de o suprafață arabilă, de pajişti temporare sau pajiști permanente, nu trebuie să dea foc miriştilor şi nici resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.).

Interdicția se aplică înclusiv vegetației pajiștilor permanente. În caz contrar, agricultorii depistați riscă să le fie tăiate din subvenții pe anul în curs sau mai mulţi ani. În plus, trebuie știut și că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au încheiat protocol de colaborare în această privință. Astfel, fermierul care are cunoștință de suprafețe agricole arse din cauze necunoscute, pentru a nu fi penalizat, în decurs de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, trebuie să prezinte la APIA cu dovada sesizării poliției sau a pompierilor despre acest caz.



Pagube rețelelor de gaze și electrice

Deloc de neglijat este faptul că focul aprins pe miriști și pe alte terenuri poate pune în pericol inclusiv rețelele de energie electrică sau de gaze, așa cum, de pildă, s-a întâmplat anul trecut. „Cele mai grave situaţii au fost în judeţele Bacău şi Iaşi, unde 25 de mii de consumatori nu au beneficiat de energie electrică perioade îndelungate de timp”, au arătat reprezentanții Delgaz Grid.

Incendiile necontrolate de vegetaţie, în vecinătatea reţelelor aeriene de energie, au lăsat în urmă, printre altele, cantităţi mari de cenuşă care, antrenate de vânt, au ajuns în reţelele de electricitate, unde au amorsat un arc electric. Or, trebuie știut că arcul electric duce la ruperea şi căderea la sol a conductoarelor, cu risc major de electrocutare, pentru persoanele din apropiere. În plus, în aceste cazuri, pentru a se putea interveni la stingerea incendiului și, ulterior, pentru verificarea reţelei şi realizarea reparaţiilor, linia electrică este scoasă din funcţiune.

Problemele sunt poate și mai mari în cazul rețelelor supraterane de gaze atinse de incendiile din câmp. În aceste situții, în urma arderii sau topirii garniturilor de etanşare, pot apărea degajări importante de gaze și, în mod evident, producerea unui incendiu violent, caz în care se impune golirea sistemului în vederea remedierii daunelor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri