28 martie 2024
CulturăATENEU – infinite jocuri de idei ale unui timp potrivnic

ATENEU – infinite jocuri de idei ale unui timp potrivnic

A aparut in piata Revista ATENEU, numerele 7-8 (531-532), editata de Consiliul Judetean, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, distribuita si prin reteaua societatii DESTEPTAREA. Colectivul redactional (director: Carmen Mihalache, redactori – Adrian Jicu, Marius Manta, Dan Persa, Violeta Savu, Stefan Radu) propune cititorilor o editie dubla, respectiv lunile noiembrie – decembrie), in 32 de pagini, din care nu lipsesc rubricile consacrate, asa cum sta bine unei reviste de cultura de prestigiu, cu cititori constanti, avizati, cât si subiecte inedite, cu deschideri spre noi cititori, dorinta – nu-i asa, a fiecarei publicatii, a fiecarui jurnalist.

Am citit pe nerasuflate un articol cu titlu de roman: Radacinile, semnat de profesorul Elena Ciobanu, care abordeaza o tema mult dezbatuta si in presa cotidiana: a pleca sau a nu pleca din România, si daca tot ai plecat, mai revii in patria mama? Bazat pe experienta didactica, pe contactul direct cu tineri studenti, comentariul Elenei Ciobanu aduce in prim plan raspunsuri dintre cele mai diverse, din care reproduc ideea finala: “Dincolo de motivatiile foamei, omul e o fiinta ce apartine unei culturi, unui acasa unic, din care nu se poate pleca oricând si oricum, asemenea fiarelor ce migreaza in cautarea hranei”.

Adrian Jicu, la rubrica Cronica literara (pag. 3), readuce in pagina al optulea volum, “Cartile din ziar. Interviurile”, al criticului Constantin Calin, o carte care a suscitat, la data aparitiei, numeroase comentarii, cu toate ca autorul volumului raspunde in Prefata la o serie de intrebari nepuse dar intuite. “Sub semnul intrebarii. Constantin Calin si memoria interviurilor” nu este o recenzie, ci, mai degraba, povestea unui “om de biblioteca, atent la genul acesta de publicistica”. Violeta Savu a fost la Târgul Gaudeamus, de unde s-a intors cu o geanta de carti, pe care le prezinta in paginile 16-17, iar in pag. 6 semneaza cronica unei carti pentru copii si maturi – “Copilul furnica” al scriitoarei Tincuta Horonceanu Bernevic.



“Visul ca mega-poster al unui cer asumat” este titlul dat de Marius Manta la cronica noului volum de poezie “Cartea cu vise”, al celui sarbatorit de revista, la implinirea a 75 de ani – poetul Marcel Mureseanu. Doua pagini (22-23) de Fest(in) pe Bulevard semneaza Carmen Mihalache, care a avut parte la Festivalul International de la Teatrul Nottara din Bucuresti de “chefuri cu muzica si tambal”, garnisite cu trâmbitele Apocalipsei. Vasile Spiridon, la Perna cu ace scrie despre Corectitudinea estetica in recenta carte a lui Florin Mihailescu – “Amendamente la ideile critice”. “De la inspiratia poetica la entuziasmul creator” (Gheorghe Iorga), “Prin subteranele dostoievskiene” (Ion Fercu), “De-a prinselea (Liviu Danceanu), poezie, multa poezie, proza, cronici, comentarii sunt tot atâtea tentatii (literare) pentru un sfârsit de saptamâna agreabil.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri