29 martie 2024
CulturăATENEU, editia iulie- august 2013

ATENEU, editia iulie- august 2013

Prestigioasa revista de cultura ATENEU, editata de Consiliul Judetean Bacau, isi continua aventura prin pustiul crizei, cu o noua editie, dubla de data aceasta. Colectivul redactional, condus de Carmen Mihalache, impreuna cu distinsii ei colaboratori, vara torida fiind nu a coborât stacheta, oferind cititorilor fideli un sumar bogat si, mai ales, interesant. Evenimente, aparitii editoriale, cronici, comentarii, aniversari si comemorari, proza si poezie, luate din gura tipografiilor, arta, eseuri, sunt subiecte si teme de interes pentru orice om preocupat de cultura, civilizatie, “parfum de epoca”, “praful “ la Bacovia sau “libertatea absoluta” a lui Diogene.

Asteptata cu mare interes, noua aparitie editoriala, semnalata chiar de autor intr-o editie anterioara a revistei, “Cartile din ziare, I. Interviurile”, Bacau, Editura Babel, 2013, care face parte dintr-o proiectata serie, semnata de cunoscutul critic literar Constantin Calin, este prezentata, pe doua pagini, de Rodica Lazarescu. “Interviurile, spune autorul, sunt stimulatoare intelectul si, nu rareori, generatoare de polemici”, astfel ca volumul cuprinde mai multe interviuri publicate de autor, de-a lungul perioadei 1965-1997, in ziarele si revistele vremii, devenite “purtatoare de memorie”. Cartea devine ea insasi polemica prin alegerea interviurilor, a perioadei in care au aparut, a cronologiei paginarii, la care, evident, in ecuatie, se remarca maestria intervievatorului, a celui devenit “instigator la confesiune”, “scormonitor prin suflete”.

Ca unul care a semnat câteva interviuri in presa scrisa, astept cu nerabdare profesionala sa “pun mâna” pe cartea domnului Constantin Calin. Tot direct de la tipar a citit si Marius Manta cartea semnata de Dan Persa -Viata continua, Editura EuroPress, “o carte cu sensuri etico-estetice, marci ale unui neo-umanism”. Profesorul Stefan Munteanu continua seria “Titu Maiorescu despre creatia lui Mihai Eminescu”, un studiu doct, argumentat cu o documentare prin presa vremii.



La rubrica arte@meserii, Constantin Calin continua sa ne surprinda cu “parful” din creatia bacoviana, inventariind frecventa “prafului”, alaturi de cea a apei (umed, ud, umed, umezela, glod,tina). Pentru liceeni, studiile criticului Constantin Calin ar putea deveni “lecturi obligatorii”, insa respectivii au astazi alte “prafuri” si alte “lichide” spre studiu. Pacat. La pag. 21, Carmen Mihalache ne propune un eseu “Diogene si esecul ideii de libertate absoluta”, o confruntare intre titanii filozofiei antice, dintre orgoliu si ratiune.

Dan Petrusca semneaza eseul “Despre inspiratia poetica”, Gheorghe Iorga “Iradierea mitului”, in timp ce, la rubrica “cogito”, Ion Fercu continua calatoria “Prin subteranele dostoievskiene” (19). Sunt doar câteva semnale din ultima editie a reviste ATENEU, pe care o puteti procura de la punctele de difuzare a presei, inclusiv cel ale DESTEPTARII.

Gheorghe Baltatescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri