ATENEU 626: „Să aveți bucuria de a învăța” și citi

    Este posibil ca titlul acestei prezentări a noului număr al Revistei ATENEU (626, octombrie 2021), să surprindă cititorii. L-am ales intenționat, nu pentru a „surprinde”, ci, pentru a atrage atenția asupra a două evenimente, producție a colectivului acestei prestigioase reviste de cultură, care apare, neîntrerupt de peste 50 de ani, mai precis – din anul 1964. Puține reviste cu acest profil și de o asemenea dimensiune culturală, spirituală și civică au rezistat numeroaselor tranziții: politice, economice și sociale. Punct. Nota bene: este meritul inițiatorilor seriei noi, redactorilor, colaboratorilor, conducerilor revistei din acești ani, impredictibili, insidioși și chiar, uneori, improprii unei asemenea întreprinderi: Radu Cârneci, George Bălăiță, Constantin Călin, George Genoiu, Petru Filoreanu, Sergiu Adam, Carmen Mihalache. Voi consemna mereu dedicația, efortul, talentul și profesionalismul tuturor celor care au semnat în paginile revistei, cu închinăciune și respect, mai ales, și inițiatorilor acestui frumos proiect: Grigore Tabacaru și George Bacovia. Mulți știu, tinerii pot afla acum că, primul număr al Revistei Ateneul Cultural a apărut în anul 1925. A fost un un început fabulos și un semnal că se nasc, s-au născut, și, în Bacău, oameni cu minți luminate. De ținut minte! O revistă de cultură nu înseamnă numai hârtie și cerneală. O revistă, cum este ATENEU, presupune și înseamnă oameni, muncă, talent, cultură, dedicație, efort, dragoste pentru și față de tot ceea ce înseamnă cultura românească. Și nu-i ușor lucru. Practic, aici au semnat tot ce a avut și are mai bun și mai valoros literatura, teatrul, muzica, arta, istoria, estetica, critica, creația în general, din ultimii 100 de ani.

    O dovedește și numărul pe luna octombrie, 2021, în care cititorii fideli ai revistei, dar și cei ocazionali, pot afla câștigătorii Premiilor Revistei ATENEU, dintr-o cronică publicată în pag. 13, dar și din alte pagini, unde găsiți reportaje, cronici, eseuri, documente inedite despre Bacovia și opera sa, despre operele semnate de aleșii juriului, festivitate precedată de Colocviile anuale ale Ateneului, tema aleasă: „Bacovia și noua sensibilitate poetică” (eveniment despre care Deșteptarea a consemnat la timpul potrivit).

    Criticul Adrian Jicu semnează, în pag. 3, cronica volumului „Ieșirea din pustie”, semnat de fostul redactor al revistei Eugen Uricaru, buhușean la origine, unul dintre romancierii reprezentativi ai literaturii române, câștigătorul, anul acesta a Premiului Național „George Bacovia”, al Filialei Bacău a USR.



    Un alt mare scriitor, premiant al Academiei Române, Ion Fercu, colaborator permanent al revistei, este dezvăluit de Marius Manta, în interviul „Dostoievski locuiește în mine cu drepturi egale”, iar la pag. 16, Constantin Călin, și el laureat al Academiei Române, pentru extraordinarul „Dosar Bacovia”, publică un „Jurnal despre Bacovia”, iar Marius Manta ne aduce în prin plan recentele apariții editoriale ale aceluiași critic literar, profesorul Constantin Călin: „Pretexte pentru recapitulări” și „Eusebiu Camilar. Secvențe monografice” (Editura Babel, 2021). Inedit: Ovidiu Bufnilă – „George Bacovia salvat sau despre oceanul nostru cel de toate zilele” (pag. 12), „G. Ibrăileanu privind viața” (pag. 20) – Vasile Spiridon, „Weekend cu Micul Prinț” (pag. 10) – Carmen Mihalache, „Pe limba noastră”, rubrică permanentă, susținută de conf. univ. dr. Ioan Dănilă, „Tăcerea și Târziul”, cronica recentului volum de poezii semnat de Victor Mitocaru – Violeta Savu,

    „Interculturalitate într-un nou bestiar”, sau despre artă, arta pictorului Dionis Pușcuță, care expune la Galeriile KARO, „Poezia dincolo sau/și dincolo de convențiile discursive” – Gheorghe Iorga, „Democrația visează la un tătuc”, – Elena Ciobanu, sunt doar câteva titluri, din noul număr al Revistei Ateneu, însă nu lipsesc poezia (Casian Maria Spiridon, Theodor George Calcan, Mihaela Oancea), cronica muzicală și de film, traduceri, aniversări, personalități băcăuane etc.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"