18 aprilie 2024
ReportajAtelierul de reparat suflete

Atelierul de reparat suflete

Din centrul de plasament in atelierul auto

Tinerii din centrele de plasament sunt nevoiti, cand implinesc 18 ani si termina scoala, sa paraseasca sistemul. E un moment dificil, pe care, insa, nu-l traverseaza singuri. Asistentii sociali ii invata sa-si faca un plan de viata, sa administreze un buget, sa gaseasca o slujba. Si asa, unii dintre ei se simt debusolati.

Dupa o copilarie si o adolescenta petrecuta in unitati de ocrotire, absolventii trebuie sa faca pasul decisiv: sa-si gaseasca o slujba, o locuinta, sa-si plateasca chiria, lumina, hrana… E o treaba dificila pentru cineva care nu a avut drept model familia, ci "internatul". Tinerii sunt debusolati, chiar speriati de noul lor rol. Pentru a-i ajuta, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau a infiintat un departament special, care se ocupa de integrare. "Rolul acestui serviciu este de a desfasura activitati de pregatire a tinerilor care urmeaza sa paraseasca sistemul, la un moment dat, arata Sorin Brasoveanu, director DGASPC. Dar activitatea de pregatire incepe inca de la 14 ani, in raport cu studiile, varsta, abilitatile lor, cu legislatia care e in vigoare la cea data. Am creat acest serviciu printr-un proiect cu finantare Phare, apoi l-am inclus in structura directiei." Desi satul a prevazut numeroase scutiri si recompense pentru agentii economici care ii angajeaza pe tineri, majoritatea patronilor sunt rezervati. Sustin ca nu au bani, ca tinerii acestia au probleme de comportament, ca nu vor sa se lege la cap cu asa ceva… Exista si oameni cu suflet mare, care accepta sa-i primeasca in firma lor si sa-i invete o meserie, fara sa fie preocupati de profit. "Ne gandim la viitor, la faptul ca aceasta este generatia care ne va inlocui", spune Constantin Radu, administrator SCUT, dar si la faptul ca "cineva trebuie sa le dea o sansa acestor tineri." Intram in hala firmei, ca sa-i vedem pe tineri la lucru. E imensa, potrivita cu cele cateva camioane uriase, aduse la reparat. In ziua in care au pasit prima oara in firma, baietii au fost impresionati. Au fost condusi prin sectii, li s-a povestit ce se intampla aici, ce pericole sunt, care sunt procedurile tehnice, dar si care e finalitatea muncii lor.

"E o munca barbateasca"



Echipa atelierului de tinichigerie-vopsitorie de la SCUT i-a primit si i-a asimilat usor pe tineri. "Angajatii nostri sunt oameni de la tara, seriosi, cu bun simt, arata Jan Otetea, director adjunct. Ii ajuta, le explica si e important ca o fac cu multa rabdare." De fapt, toata lumea ii sprijina pe nou-veniti. Si ei se simt bine aici, desi nu au decat trei-patru saptamani. "Tuturor baietilor le plac masinile, explica Constantin Radu. E o munca barbateasca, frumoasa, in care, la sfarsitul zilei poti vedea rezultatul concret al priceperii tale." Tinerii se bucura ca lucreaza la SCUT, dar inca se tem sa zboare pe propriile aripi. Florin e din Darmanesti, dar locuieste in Bacau, intr-un apartament al DGASPC. Va veni si timpul sa inchirieze o locuinta. La familie nu se poate intoarce: "Nu-i cunosc pe parintii mei si nici nu am de gand sa-i caut. Mama nu a venit nici cand trebuia sa semneze pentru buletinul meu", spune tanarul. "Nu a vrut sa semneze pentru ca asta insemna sa-l ia in spatiu, explica Doru Ionica, sef serviciu DGASPC. «Sa mi-l aduceti mie, acasa?», asta e replica obisnuita a parintilor." Costin nu stie unde s-a nascut sau, poate, nu vrea sa ne spuna. Se straduieste sa invete tot ce se poate in meserie, fara sa priveasca in urma.

Au fost angajati la Daewoo

Nu le place sa vorbeasca despre fosta familie. La fiecare intrebare, se strang ca niste arici. Inca ii doare. Se pot considera, totusi, norocosi. Nu e usor sa gasesti un loc de munca, mai ales atunci cand porti eticheta de "orfan". Specialistii DGASPC ii consiliaza pe tineri, le cauta slujbe, merg cu ei la interviu, ii sprijina pe parcursul primului an de munca, dar ii consiliaza si pe angajatori. Intre firmele din judet care s-au inhamat in parteneriatul cu DGASPC se numara Agricola International, Consizo Serv, Soma, Pambac, Carta Office, Eurobiota, Geliconf, PMS International etc. "Avem rezultate imbucuratoare, spune Doru Ionica. Nu vrem sa ne laudam, dar asta e adevarul. Am reusit sa facem angajari si in alte judete: in Constanta, la Daewoo Mangalia, in Vrancea, Sibiu, Suceava, Calarasi. Se poate verifica!" DGASPC Bacau e printre putinele din tara care are 5 ani de experienta in domeniul integrarii. Tinerii au fost primiti in firme de constructii, tamplarie, papetarie, mecanica auto, confectii textile si in ferme. In patru ani, reteaua de colaboratori a ajuns la peste 100 de agenti economici, iar numarul tinerilor integrati profesional, la 219.
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri