Nu numai prestatorii de servicii de reparaţii auto sunt vinovaţi de neregulile descoperite de instituţiile de control specializate, RAR de exemplu, după cum reiese dintr-un raport dat publicităţii recent.

O vină aparţine şi beneficiarilor, posesorii de autoturisme care, din lipsa banilor, a grabei (unii vor să ascundă şi câte un accident minor, după cum am mai auzit), se reped la cel mai apropiat service auto, “negociază” preţul, fără să-l mai intereseze dacă acel atelier este autorizat, posedă toate documentele legale de funcţionare.

Când intri într-un magazin alimentar, într-o frizerie sau un boutique, la intrare, găseşti toate documentele care-i atestă legalitatea şi destinaţia, inclusiv telefonul de la Protecţia consumatorului.

La început am fost intrigat de acea obligaţie de a le afişa, arăta urât, însă mai multe incidente m-au convins că este utilă pentru consumator. Fără a generaliza, cele mai multe asemenea ateliere de reparaţii auto lucrează la risc, mă prinde, nu mă prinde…Mai sunt însă şi alte nereguli, pe care nu mai ştiu cine ar trebui să le verifice, calitatea personalului, a pieselor, garanţiile pentru fiecare, dar, foarte important, a documentelor de efectuare a plăţii serviciilor.

Aţi primit chitanţă, factură, vreodată? Este o evaziune ceva de speriat. Când aţi schimbat cauciucurile de vară cu cele de iarnă v-a dat şeful chitanţă? Mă îndoiesc. Este adevărat că nici dumneavoastră nu aţi solicitat? Adevărat. Aşa se fac afacerile în acest domeniu.

Aici e treaba ANAF, care ar face bine să oprească mai des la asemenea ateliere, unele răsărite peste noapte prin tot felul de cotloane, pe sub poduri, ascunse pe străduţe lăturalnice. Este jale, este jaf, la care ar trebui să dăm seamă toţi. Este curios cineva să controleze bonul, factura, la ieşirea dintr-un service auto?