19 aprilie 2024
ActualitateAtac masiv al insectelor asupra vegetației Bacăului

Atac masiv al insectelor asupra vegetației Bacăului

– Metcalfa pruinosa și Tigrul de platan au invadat nalbele, gardul viu, crinii, smochinii, trandafirii din curțile oamenilor, dar și copacii ornamentali – insectele sunt stimulate de condițiile meteo – locuitorii orașului pot da o mână de ajutor primăriei, prin toaletarea plantelor afectate și eliminarea ramurilor atacate

Băcăuanii încep să reclame atacurile tot mai dese și mai evidente ale unor insecte asupra vegetației orașului. Un cititor al ziarului nostru ne-a semnalat, chiar ieri dimineață, la Rubrica „Bacăul vorbește” (unde ne-a trimis și poze concludente pe numărul de WhatsApp al redacției 0749.258.814), atacuri ale Metcalfa pruinosa, o insectă din ordinul cicadelor (insecte cu corpul scurt și gros, cu capul mare), care atacă nalbele, gardul viu, crinii, smochinii, trandafirii etc. în Cartierul Armoniei (lângă Metrologie), pe străzile Vasile Alecsandri, Sandu Sturza, Războieni și altele.



„Este un dăunător extrem de virulent, care atacă peste 200 de specii de plante. Se pare că a apărut în multe cartiere și în parc. Insecta este extrem de prolifică și se va răspândi peste tot”, ne-a spus, îngrijorat, ieri băcăuanul care ne-a scris. Multă lume vede, însă, și platanii din oraș atacați de celebra de acum insectă numită „Tigrul de platan”, ale căror frunze se usucă. Și Metcalfa și Tigrul de platan sunt venite în Europa din America de Nord încă din 1979, dar din 2006 au ajuns masiv și la noi.

Fără a fi combătute eficient, insectele se înmulțesc și atacă tot mai multe zone verzi. În plus, Tigrul de platan provoacă disconfort și oamenilor. Metcalfa poate fi confundată cu păduchele lânos, iar prezența unei colonii pe o plantă este semnalată de un puf alb. Insectele sunt acoperite de un strat de ceară, care le protejează eficient, deci sunt greu de combătut.

Distrugeți Iarba Mare, unde cuibăresc multe insecte

Locuitorii orașului se gândesc, când e vorba de combaterea insectelor, la serviciile Primăriei Bacău.

„Primăria a făcut, deja, o operațiune de stropire cu avionul a vegetației din oraș împotriva dăunătorilor, inclusiv a țânțarilor și muștelor, a insectelor de disconfort. Dar tot serviciul public al primăriei are posibilitatea să curețe și Iarba Mare (Inula helenium), pentru că acolo se ascund tot felul de insecte. Atacatorul spațiilor verzi, copacilor, florilor etc dispare odată cu Iarba Mare”.
dr. Cezar Rădescu, directorul Unității Fitosanitare Bacău

La noi, Iarba Mare mai este cunoscută și ca alaut, aman, bruscalău, holman, iarba neagră, ochiul boului, omac, omag, lacrimile Elenei sau smântânica.

Toaletați pomii atacați de insecte

Specialistul fitosanitar crede că oricine poate contribui la combaterea insectelor, locatarii din oraș, inclusiv ai caselor particulare, pentru că pot distruge Iarba Mare, ba chiar pot stropi cu orice fel de insecticid gardurile vii, florile, iarba, pomii.

„Pentru pomii atacați de insecte, a mai spus Cezar Rădescu, trebuie făcută o toaletare a lor (tăierea ramurilor atacate), pentru eliminarea focarelor, a cuiburilor de insecte. Ramurile atacate trebuie strânse și arse. Curățarea se face manual și poate fi făcută și de locatarii blocurilor sau caselor, dacă au măcar puțin simț civic.

În plus, oricare locuitor care vrea să ajute comunitatea poate apela la serviciile unei fitofarmacii, de unde poate primi și sfaturi, dar și o substanță potrivită pentru a stropi chiar el gardul viu, florile sau pomii atacați de insecte de lângă blocul în care locuiește sau din curtea casei. Pentru o astfel de operațiune este bun orice fel de insecticid. Nu trebuie așteptat doar serviciul primăriei pentru aceasta”.

Metcalfa pruinosa, „rezidentă” pe Aleea Armoniei

La fața locului, acolo de unde am primit sesizarea că Metcalfa pruinosa a atacat gardurile vii, nu toți locatarii au idee despre ce se întâmplă. Ajunși în zonă, și noi am constatat că o parte din gardul verde a fost invadat de aceste insecte. „Când am curățat și tăiat gardul verde am observat că pe crengi sunt niște depuneri albicioase. Mai mult seamănă a purici”, ne-au spus niște locatari de pe Aleea Armoniei.

Tot de la aceștia am aflat că insectele respective chiar înțeapă sau ciupesc, iar în urma acestora au rămas pustule care usturau destul de tare. Nu doar gardul viu, ci și pe frunzele unor copaci se puteau vedea urmele insectelor. Situația nu este nouă, după spusele locatarilor de aici, aceste insecte fiind prezente în această arie și în primăvară, dar și anul trecut.

Nu există insecticid pentru Metcalfa pruinosa!

În încercarea de a veni în ajutorul celor care vor să scape de Metcalfa pruinosa am solicitat câteva răspunsuri din partea unor specialiști de la fitofarmacie. Surprinzător, am aflat că Metcalfa pruinosa provenind de curând din altă zonă nu există pe piața noastră un insecticid dedicat pentru această specie.

„Oamenii pot veni la noi cu frunzele afectate și să încercăm soluții care combat insecte asemănătoare. Noi mai mult de atât nu putem face. Cei de la Direcția Agricolă ar trebui să se ocupe de această problemă”, ne-a spus o vânzătoare de la fitofarmacie cunoscută din oraș, care a vrut însă să își păstreze anonimatul. Derulând discuția mai departe, ne-am pus întrebarea cum au ajuns insectele în România. Cel mai probabil, după cum ne-a mai spus aceeași vânzătoare de la fitofarmacie, prin intermediul importului de plante care nu au fost verificate fitosanitar. Acestea pot conține ouă de insecte care atunci când vremea devine prielnică se dezvoltă și pot conduce la adevărate invazii.

„Trebuie să înțelegem că este o situație delicată și trebuie tratată ca atare. Dacă nu se iau cele mai corecte măsuri, valul de insecte poate crește ca amploare și poate genera pierderi uriașe nu numai la gardurile vii din cartiere. Acestea se pot extinde către zone cu pomi fructiferi sau chiar în zone agricole”, ne-a mai spus specialista de la fitofarmacie, care a precizat că acțiunea de tratament avio efectuată de Primăria Municipiului Bacău a fost îndreptată împotriva tânțarilor, muștelor și altor dăunători, dar nu pentru Metcalfa pruinosa.

Florin Ștefănescu
Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri