Baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi din lume şi reprezintă un prilej foarte bun pentru copii să facă mişcare şi să se distreze în acelaşi timp. Baschetul îți dă șansa de a-ți găsi echilibrul, de a fi optimist, de a avea încredere în forțele proprii, de a avea țeluri mari și, bineînțeles, este o șansă de a comunica. Îți dezvoltă spiritul de colegialitate, curajul, relaționarea și comportamentul în societate.

Iată “ingredientele” necesare pentru deschiderea unei asociații sportive în județul Bacău, prima de acest gen, care să ofere copiilor cuprinși între vârstele 5 și 14 ani un loc în care să se și distreze, dar să și învețe.

Cătălin Ciocan este lector universitar la Facultatea de Ştiinţele Milşcării, Sportului şi Sănătăţii, din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău. Dumnealui a pus în aplicare lucrarea sa de doctorat, MagicBall, deschizând astfel o asociație sportivă privată, autofinanțată, singura activitate de baschet din Bacău la nivel de masă, care oferă totodată șansa de a ajuta copiii să lupte împotriva sedentarismului, dar și să practice acest sport sub îndrumarea unor profesori experimentați.

“Aici nu căutăm să facem performanță, ci să atragem copiii să facă sport, să își impună un mod de viață sănătos, să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic, să relaționeze și să prindă curaj în forțele proprii. Ne propunem o Educație prin Sport” a declarat domnul profesor. “Avem copii împărțiți în trei grupe de vârstă: babybaschet (începând cu vârsta de 5 ani), minibaschet și juniori (până la vârsta de 12-13 ani), în care sunt înscriși elevi din diferite școli din Bacău, cu 12 antrenamente pe lună” a mai adăugat profesorul Cătălin Ciocan.

Alexandru Gabriel Andonie, masterand în „Activități motrice curiculare și de timp liber”, este unul dintre antrenorii colaboratori la Școala de Baschet MagicBall alături de care copiii se bucură și cu ajutorul căruia se obțin rezultate din ce în ce mai bune. A ales baschetul după ce a urmărit un meci din NBA la TV și a început să practice acest sport sub îndrumarea domnului Viorel Grigore. El își dorește să înființeze o echipă de baschet pentru a ajuta copiii să ajungă la înălțime, să capete îndemânare și precizie. “Nu vreau să mai văd copii care ajung la obezitate din cauza timpului prea mare petrecut în fața calculatorului. Vreau să înțeleagă ce este mai bine pentru sănătatea lor, să practice un sport antrenant, să joace baschet, spre exemplu. În viitor sper să ajung să formez grupe antisedentarism și o grupă de performanță din care să dau măcar doi sportivi Naționalei României de Baschet” a adăugat Alexandru.

Periodic, copiii se întâlnesc în diferite competiții între grupe. Astfel au ocazia de a se cunoaște mai bine, primesc diplome și medalii, iar următoarea competiție este în martie (Cupa Mărțișorului 2014).

“Așteptăm să vină la sală cât mai mulți copii care vor să practice acest sport. Ne găsesc tn Bacău, la Școala „Alexandru cel Bun” luni, miercuri și vineri, iar la Școala nr. 10 marți, joi și sâmbătă. Oferim posibilitatea copiilor neînscriși să participe la unul dintre antrenamentele noastre, iar ulterior să se înscrie, în cazul în care au fost atrași de ambientul și atmosfera din sală” a declarat domnul profesor.

MagicBall organizează și tabere de vară, Vatra Dornei fiind următorul loc în care vor merge copiii împreună cu antrenorii lor. Chiar dacă au început acest proiect mai greu și fără finanțare, își doresc să evolueze din ce în ce mai mult și să atragă atenția cât mai multor oameni, care vor să investească în acest sport.

„Baschetbaliștii nu se nasc, se formează. Şi, la fel ca orice lucru, se formează prin muncă. Şi acesta este preţul pe care va trebui să-l plătim pentru a ne atinge ţelul, sau orice ţel” a subliniat Alexandru.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre Școala de baschet MagicBall, pot accesa pagina de Facebook: www.facebook.com/magicball.bacau sau să intre pe site-ul Asociației Sportive: www.magic-ball.ro.

Elena-Paula Rusu,
anul III, Traducere și Interpretare,
Facultatea de Litere, Universitatea “Vasile Alecsandri” din BacăuPUBLICITATE