Asociatia Nevazatorilor din Bacau s-a pomenit intr-o situatie limita, dupa ce a fost pusa sa achite de Finante o suma colosala pentru veniturile sale, de aproape 130 de milioane de lei vechi. Decizia de impunere a sosit pe 9 februarie si precizeaza ca din totalul sumei datorate, 7.154 lei reprezinta taxa in sine, iar 5.744 lei reprezinta penalitatile de intârziere.

Ultima scadenta a fost pe 5 martie, dar Asociatia nu are banii ceruti si nu a putut plati. „La data de 1 februarie 2013 am incheiat un contract de inchiriere a salii de sport, in suprafata de 800 mp, de la Scoala «Constantin Platon». Noi avem echipa de golbal (sport destinat nevazatorilor – n.a.) formata din sase sportivi, care s-au antrenat timp de doua ore pe saptamâna, iar pretul a fost de 18 lei si apoi 23 de lei ora”, spune Laura Damian, presedinta Asociatiei Nevazatorilor Bacau. Ea contesta suma inclusiv prin faptul ca ar fi trebuit calculata strict la durata cât sportivii nevazatori au folosit spatiul, dar nu la intreaga perioada stipulata in contract.

Supriza a fost ca in 2016, la sediul Asociatiei s-a primit de la Finante decizia de recuperare a creantelor pe 2012 si 2013, in valoare de aproape 130 de milioane lei vechi. „Am mers la Finante, mi-au citit acolo toate calculele care au dus la aceasta suma enorma, si am aflat ca ar fi vorba despre un impozit pe cladire. Eu nu inteleg de ce trebuie sa achitam noi acest impozit, din moment ce sala apartine Primariei. Daca inchiriam de la o persoana privata nu mai aveam aceste probleme. E o suma enorma, pe care refuz categoric sa o platesc”, mai spune Laura Damian. Ea adauga ca Asociatia nu are posibilitati financiare pentru a plati suma ceruta, fiindca singura sursa de venituri sunt cotizatiile membrilor nevazatori, iar sponsorizarile lipsesc.

Bogdan Nestian, directorul Directiei de Taxe si Impozite Locale, spune ca suma provine din calculul taxei pe cladiri ce se percepe oricui inchiriaza o cladire din patrimoniul public. „Nu este vorba de nicio eroare de calcul. Codul Fiscal cuprinde aceste prevederi. Exista si un termen de contestare a deciziei de impunere in termen de 45 de zile”, spune directorul DTIL. „Este adevarat ca li s-au calculat sume foarte mari. Au posibilitatea de a face o contestatie si eventual de a se adresa instantei”, a precizat si primarul interimar Ilie Birzu.

Legea 571/2003 coroborata cu HG 44/2004 privind
CODUL FISCAL
CU NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE
 ART. 249 Reguli generale
(3) Pentru cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinta, dupa caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileste taxa pe cladiri, care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, în conditii similare impozitului pe cladiri.

Ovidiu Pauliuc
Andreea Gavrila


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Cereberul de la taxe nu stie ori nu vrea sa citeasca printre randuri… Se vede de la o posta ca ne aflam in situatia unei prestari de servicii din partea scolii adica inchirierea cu ora unui spatiu.
    Nu se poate aduce in discutie existenta unui contract de inchiriere exclusiva a unei cladiri sau spatiu determinat pe un an ori fractiune din an.
    Intrebare : Daca aceasta asociatie a folosit sala 2 ore pe saptamana care ar putea fi impozitul datorat de respectiva asociatie in raport durata inchirierii? Nustiam..

  2. Problema cu aceasta taxa este alta: ca se cere de la fiecare persoana juridica care inchiriaza sala si nu se calculeaza individual in functie de numarul de ore cat a fost folosita de fiecare persoana juridica in parte.
    Presa ar putea sa il intrebe pe Dl. Nestian cum vine ca, in cazul unei sali de sport normale (nu mari ca la Platon), unde impozitul este de 1% din valoarea de inventar, adica aproximativ 8 mii lei vechi, daca sunt 4 asociatii sportive si fiecare foloseste 1h sala de sport va plati fiecare 8,000 Ron, ca si cum s-a folosit de ea 24h, 365 zile/an?

LĂSAȚI UN MESAJ