Afaceristi bacauani care se implica in finantarea serviciilor sociale, politicieni, directori de institutii, presedinti de ONG-uri si specialisti in domeniul asistentei sociale au fost prezenti, vineri, la evenimentul organizat de Asociatia “Lumina” la Centrul de Afaceri si Expozitii: lansarea unui proiect unic in România, “O sansa la demnitate”, destinat copiilor cu boli incurabile din Regiunea Nord-Est. Intre cei care au raspuns invitatiei s-au aflat Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, Dragos Luchian, senator PNL, Cosmin Necula, deputat PSD, Gabriel Casuneanu, consilier judetean, Ilie Bârzu, consilier local. Gazdele au fost reprezentate de Steve Cooper, presedintele Asociatiei “Lumina”, insotit de mai multe persoane din bordul organizatiei, Mihaela Dumitrache, director executiv, si Mara Matei, specialist in comunicare.

“Acest proiect este special pentru ca asigura o ingrijire individualizata copiilor cu boli amenintatoare de viata. In România nu exista un astfel de model, noi am preluat un model din Marea Britanie si vrem sa-l punem in practica aici. Pâna acum asiguram ingrijiri paliative la domiciliu si intr-un centru de zi, dar nu aveam o unitate cu paturi”, arata Mihaela Dumitrache.

Aceasta unitate de tip “hospice” va permite familiei sa stea alaturi de copilul bolnav. La 14 copii, cât va fi capacitatea unitatii, vor exista 30 de angajati: un medic, noua asistenti medicali, doi asistenti sociali, un administrator, un bucatar, un psiholog, un kinetoterapeut, un preot etc.

In debutul evenimentului, Mara Matei le-a multumit celor prezenti pentru sprijinul acordat in implementarea acestei initiative: “Va multumesc ca va aflati, astazi, aici pentru a participa la lansarea unui proiect care ne apartine tuturor caci realizarea lui nu ar fi fost posibila daca nu ati fost alaturi de noi.”
Mihaela Dumitrache, director, le-a propus celor prezenti un exercitiu de imaginatie: “Va rog sa inchideti ochii si sa va gânditi la familia unui copil de 12 ani cu o tumora inoperabila, familie care a trebuit sa stea sase luni in spital impreuna cu el, lasând acasa alti doi copii.”
Copilul bolnav asista la “plecarea spre ceruri” a unor colegi de salon, iar mama, pentru a-l feri de aceasta durere, a solicitat o rezerva. In spitalele publice din România, asa ceva nu e posibil. In România, nici macar nu exista o statistica a copiilor care sufera de boli incurabile, cauzatoare de moarte.

Dintr-un documentar prezentat de gazde, invitatii au aflat ca povestea Asociatiei “Lumina” a inceput in 1998, când Steve Coper a venit in România. In anul 2000, copiii de la Sanatoriul Dofteana au fost preluati de Casa “Lumina”, iar in 2005 a inceput constructia Casei “Albert”.

Cel mai impresionant fragment al documentarului a fost cel in care Alin si Gabriel, doi copiii care sufera de tumori, au vorbit despre boala lor si despre sprijinul pe care l-au primit in Casa “Albert”. A urmat istoria acestui proiect, al acordarii finantarii de catre Fundatiile Velux Danermarca si “aventura” intocmirii documentatiilor si obtinerii avizelor. Proiectul prin care va fi infiintata aceasta unitate de ingrijire unica in tara va avea o durata de 3 ani si o valoare de 1,5 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro vor veni de la Fundatiile Velux Danemarca.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ