Andre Muit, președintele Asociației „Betania”, se ocupă, mai nou, de creșterea caprelor. Activitatea se desfășoară la Găgești, în județul Vaslui, unde există deja Ferma „Bettine”.

E un proiect social destinat persoanelor cu dizabilități care au șansa să ducă, aici, o viață normală. În urmă cu câțiva ani, Andre Muit declara că va înființa un centru cu profil zootehnic într-o comună din vecinătatea Bacăului, în care tinerii cu dizabilități să-și poată dezvolta deprinderile de viață independentă.

„Nu am renunțat la idee, încă suntem în căutarea unei surse de finanțare”, mărturisește Andre Muit. Deocamdată, a preluat ferma din Găgești în care muncesc 12 tineri, cazați în locuințe protejate. E posibil ca, pentru perioade scurte de timp, să meargă la Găgești și tineri din Bacău. „În viitor, dacă vom reuși să extindem spațiile de cazare, vor putea locui permanent în fermă cei care vor dori și se vor acomoda acolo”, spune președintele Asociației „Betania”.

Moară, linie de muls și atelier de prelucrare

Ferma din Găgești a fost înființată în 2007 de către fundația româno-olandeză „Noi și Voi” din Bârlad, care a cumpărat grajdurile fostului CAP, le-a modernizat și a construit o casă de tip familial. Proiectul a fost finanțat de Johan Ewijk, un cunoscut crescător de capre și prelucrător de lapte, arată Andre Muit.

„Ferma, ulterior preluată de organizația «Bună ziua, copii», este realizată la standarde occidentale, cu linie de mulgere automată și spațiu autorizat de prelucrare a laptelui”, povestește Andre Muit. Există și o moară pentru furaje și mălai, care le permite tinerilor să-și producă singuri amestecul furajer pentru animale.

În acest fel, proiectul se autofinanțează. Brânza de capră, care este foarte căutată, va fi vândută în puncte de desfacere din Bacău, Iași și Vaslui. „Asociația «Betania» duce proiectul Fermei de capre «Bettine» mai departe și în curând băcăuanii vor putea achiziționa un produs ecologic, de calitate, la un preț rezonabil. Pentru că se poate, pentru că așa trebuie”, susține Andre Muit.