Familiile persoanelor cu dizabilitati din unele comune acuza ca primariile nu le-au mai platit de doua sau trei luni banii care reprezinta salariul de asistent personal si ca au ajuns sa traiasca „imprumutând de la rude sau vecini”.

Recent, se vorbea despre „variante de indexare” a sumelor destinate persoanelor cu handicap, care, insa, nu tin loc de hrana si medicamente. Ar fi de dorit o majorare, dar acesti amarâti care traiesc din 670 de lei pe luna s-ar multumi ca salariul, la valoarea de acum, sa le fie platit la timp. Judetul Bacau a primit de la bugetul de stat 1.773.000 de lei pentru a acoperi cheltuielile cu asistatii din centre si 980.000 de lei reprezentând subventii pentru finantarea drepturilor banesti ale persoanelor cu handicap, mai exact pentru indemnizatii.

Asistentii persoanelor cu handicap sunt angajatii primariilor, iar salariile lor sunt acoperite si de Guvern, si de primarii. Acestea din urma sustin ca nu au bani. „Dar ce vina avem noi?”, se intreaba Cristina Bordeianu din Hemeius, care afirma ca viceprimarul a trimis-o la Guvern. „Mama este imobilizata la pat, iar din banii pe care ni i-au dat ei abia am reusit sa cumpar cartofi, pampers si medicamente. Nu ne putem descurca!”

„Nu avem bani de lemne”

Cristina Bordeianu afirma ca Primaria Hemeius i-a platit ultimul salariu de asistent personal in august pentru iulie:

„Vine iarna, nu avem bani de lemne, bani de alimente, dar nu ne crede nimeni!” In aceeasi situatie sunt si ceilalti asistenti personali din Hemeius. Viceprimarul Ioan Galateanu arata ca „astia sunt bani care vin de la Guvern! Noi am acoperit 25 la suta, cât e contributia noastra, platind salariile pe iunie si iulie. Au mai venit 30.000 de lei de la Guvern si am facut rectificare in CL Hemeius. Pe 7 noiembrie, vor primi banii pe august.

Poate vor veni si pe celelalte luni, noi nu le putem acoperi.” Probleme sunt si in alte comune: „Cei de la Finante ne-au dat banii pe jumatate de luna. Vom plati, din efort propriu, salariile pe doua luni, dupa care, gata!, nu mai avem bani”, a declarat Valentin Flenchea, primarul din Girleni. Dana Titaru, director adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, arata ca e obligatia primariilor sa asigure plata acestor drepturi:

„Autoritatile locale, conform legii, trebuie sa prevada in buget suma necesara acoperirii platii drepturilor persoanelor cu handicap. Asistentul personal este un drept al persoanei cu handicap. Primariile rurale nu prevad intreaga suma, deoarece se bazeaza pe banii alocati de Guvern din cotele defalcate din TVA.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ