Potrivit unui nou act normativ, intrat recent in vigoare, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor putea pensiona din nou la vârsta de 65 de ani. Schimbarea este reglementata de adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 23/2014, de completare si modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Fara aceasta modificare legislativa, anul acesta, 100 de asistenti medicali din Bacau (si 4.000 de la nivel national) erau obligati sa se pensioneze la 62 de ani. Concret, prin Legea 53/2014, pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile in baza carora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.

Urmare a acestei modificari legislative, din punct de vedere al pensionarii, asistentele medicale au intrat sub incidenta prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incât acestea trebuiau sa se pensioneze inainte de 65 de ani, in functie de stagiul minim de cotizare, respectiv la 62 de ani.

Revenirea la legea initiala a fost luata insa imediat de Ministerul Sanatatii care a inteles ca s-ar fi creat un adevarat haos in sistem, dat fiind si deficitul de personal din domeniul sanitar.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ