foto: www.informativ.info

O noua premiera la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, de data aceasta un numar record de absolvente ale programului Sanatate pentru Mame si Sugari – SAMAS, numite generic educatoare perinatale. Din echipa de 30 de astfel de absolvente fac parte 28 de asistente medicale din Sectia Obstetrica – Ginecologie si Sectia Pediatrie, o asistenta sociala si un psiholog.

„Proiectul a luat nastere ca o provocare de-a mea, ce viza cresterea pregatirii profesionale a asistentilor medicali din spital. Factorul mobilizator in vederea organizarii acestor cursuri a fost asistenta sefa a sectiei de obstetrica – ginecologie, doamna Adriana Hazapariu. A fost, apoi, dorinta si disponibilitatea cadrelor medicale medii din cadrul spitalului nostru ce au urmat aceste cursuri, privind cresterea statutului lor profesional in raport cu comunitatea, precum si obtinerea unei calitati net superioare a ingrijirilor medicale acordate de acestea in institutia in care ele isi desfasoara activitatea.”
asistent Adina Datcu, directorul de ingrijiri medicale din Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

Viitoarele mamici pot beneficia, astfel, la Moinesti, de educatie parentala, prenatala si postnatala, in nutritia mamei si a copilului, dar si de sfaturi in ceea ce priveste ingrijirea si nutritia lor si a copiilor, de la conceptie pâna la vârsta prescolara. In acest moment, in niciun spital din tara nu exista un numar atât de mare de absolvente ale programului SAMAS, certificate ca educator perinatal. Conform statisticilor, doar 5% din mamele din România beneficiaza de educatie perinatala, in timp ce media europeana este in jurul valorii de 95%. Asociatia SAMAS este dedicata celui mai extins program de sanatate si suport pentru mame si sugari. Activitatea educatorului SAMAS este inspirata din modelul occidental de educatie si sprijin al gravidelor si proaspetelor mame. In tari precum Franta, Germania, Austria sau Elvetia peste 70% din mame apeleaza la servicii similare, iar asta are un efect benefic cert si recunoscut.

Si pentru ca cele doua module de formare a asistentelor medicale SAMAS, respectiv cel de nutritie pentru mama / copil, si cel de pregatire prenatala si recuperare postnatala, au fost un adevarat succes, Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, prin managerul acestuia, renumitul doctor Adrian Cotirlet, a incheiat un acord de parteneriat cu Asociatia SAMAS, pentru a implementa la nivelul unitatii spitalicesti „Scoala Mamei Samas”, ce vizeaza organizarea de cursuri cu titlu de gratuitate, atât pentru tinerele mame internate, cât si pentru cele din comunitate. Cursurile care se vor organiza aici sunt „Nutritia gravidei / mamei si copilului 0-3 ani”, „Pregatirea pentru nastere si recuperarea dupa nastere”, alaturi de notiuni despre sarcina, pregatirea pentru nastere, pregatirea perineului pentru nastere, nasterea normala, nasterea medicalizata, alaptare, ingrijirea sugarului, recuperarea abdoperineala, diversificarea corecta a alimentatiei sugarului.

Alte articole