Răzvan Bibire

Îmi povestește un cunoscut: „Într-o zi găsesc un bilet prins în stergător. «V-am atins mașina. Îmi cer scuze», și un număr de telefon. După momentul de panică – asta-mi mai trebuia, să mai umblu prin service-uri – mă uit în spate: bara era ștearsă în stânga, dar era întreagă. Am sunat la numărul respectiv; o voce blondă și-a cerut scuze încă o dată pentru incident și m-a întrebat cum facem amiabila, cum ne vedem, cum procedăm. Și prinsesem o zi bună: găsisem un loc de parcare relativ imens, care mi-a permis să las vreo doi metri de mașina din spate. Ei, bine, ăia doi metri nu au fost suficienți pentru șoferiță.

Anul trecut, chiar când eram pe drum către ITP, zbang! O mămicuță care se conversa cu copilul de pe bancheta din spate, în loc să pună frână, a apăsat pe accelerație! Noroc că a lovit bara care a rezistat eroic deși în clipa impactului am crezut că am rămas fără jumătate de mașină”.

Unii ar putea trage concluzia din aceste două incidente că vreau să spun că bara-spate te poate scapă de multe necazuri. Nu, doresc să spun altceva: calitatea șoferilor din oraș este foarte slabă. În fiecare zi văd pe grupurile specializate de pe Facebook poze cu mașini lovite, poze puse de proprietari pentru a solicita informații despre vinovați.

Pentru că, în afară de faptul că șoferii sunt foarte slabi, imprudenți, fără pic de conduită preventivă, mai sunt și lași. Lovesc, zgârie, îndoaie tabla și pe urmă pleacă fără să lase măcar un bilet în care să-și ceară scuze. Unii pentru că, înainte de a urca la volan, au băut alcool.

Alții pentru că se panichează și mulți pentru că nu vor să plătească despăgubirile.

Nu conștientizează că riscă dosare penale pentru fugă de la locul accidentului. Consideră că nu pot fi descoperiți. Nici nu-și dau seama că pot fi văzuți sau filmați de camerele de supraveghere. Tocmai de aceea sunt obligat să apreciez munca de Sisif a Poliției Rutiere care încearcă să facă puțină ordine într-o imensă mare de dezordine. Din păcate, mai e mult până departe.

Și asta pentru că șoferul român consideră că are numai drepturi, nu și obligații.