28 martie 2024
ReportajAşezământ Cultural de un milion de euro, inaugurat la Ungureni

Aşezământ Cultural de un milion de euro, inaugurat la Ungureni

La Ungureni a fost mare sărbătoare zilele acestea. Toată suflarea comunei şi-a dat întâlnire la inaugurarea Aşezământului Cultural, cea mai importantă investiţie din programul propus de administraţia locală, pentru anul 2018. La ceremonie au participat primarul comunei, Vasile Bibire (coordonatorul lucrării), Ionel Floroiu, deputat PSD, Neculai Lupu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, rector al Universităţii „George Bacovia”, consilieri locali, cadre didactice, preoţi, tineri şi elevi, beneficiari ai acestui locaş de cultură.

Aşezământul de Cultură, care a costat un milion de euro, a fost finanţat de Compania Naţională de Investiţii SA Bucureşti, fiind finalizată în mai puţin de un an de Societatea Romconstructor Bacău, după un proiect semnat de Rtmandpartners SRL Iaşi.



„Este cel mai important eveniment al anului 2018, la care am invitat colaboratorii şi partenerii noştri. Ne bucurăm că au venit alături de noi şi foarte mulţi cetăţeni ai comunei, mulţi tineri şi copii, beneficiari de drept ai acestui impunător edificiu. Am fost foarte mulţumit de constructori, oameni deosebiţi, serioşi. Construit pe parter şi etaj, aşezământul are multiple funcţionalităţi, o sală de spectacole şi alte manifestări de 200 de locuri, scenă generoasă, cabine pentru artişti, săli pentru repetiţii, conferinţe, aici va fi biblioteca şi va fi amenajat un muzeu al satului, pe o suprafaţă utilă de 1000 de metri pătraţi. De asemenea, este dotat cu o modernă centrală, iarna pentru căldură, iar vara pentru aer condiţionat.”
Vasile Bibire, primar al comunei Ungureni

Nuntă de aur cu 45 de familii

După ceremonia de inaugurare şi sfinţire a locaşului de cultură de către un sobor de preoţi, în modernul aşezământ cultural a avut loc şi primul eveniment, organizat în premieră la Ungureni, sărbătorirea familiilor care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, în semn de preţuire şi respect, pentru modelul de viaţă şi activitate. Au răspuns „prezent” 45 de familii, din toate satele comunei, oameni în vârstă, care o viaţă au muncit în comună, şi-au crescut copiii şi le-au dus pe toate în cinste, corectitudine, ca buni gospodari. Au fost felicitaţi de primarul comunei, Vasile Bibire, de deputatul Ionel Floroiu, de rude şi prieteni. „Darul”, aprobat de Consiliul Local, a fost un buchet cu flori, o sticlă cu şampanie, o plachetă aniversară, o iconiţă şi suma de 400 de lei, pentru fiecare cuplu.

„Este prima dată când organizăm aşa ceva în comună şi mă bucur că le-am putut face acestor familii o bucurie, una mică, e drept, însă este un semn de recunoştinţă şi apreciere din partea noastră, a comunităţii. Am oferit şi un spectacol, cu dedicaţie, la care l-am invitat pe Eugen Ungureanu, solist de muzică populară”, ne-a spus primarul comunei.

Emoţionaţi, bătrânii satului, însoţiţi de copii şi nepoţi, cu lacrimi în ochi, i-au mulţumit primarului, surprinşi că li se dă atâta atenţie. În acea atmosferă emoţionantă, abia am reuşit să stăm de vorbă cu câteva familii: „Nu am mai văzut aşa ceva până acum. Îi mulţumim şi să dea Dumneazeu să poată să mai facă şi la anul. Să fie sănătos primarul şi să aibă inimă bună. E un om gospodar, a făcut multe pentru comună.” (Anica şi Gheorghe Sava). „Este cea mai frumoasă zi din viaţă. Este extraordinar ce a putut să facă. Sunt un om fericit, am doi copii, amândoi lucrează în Bacău, unul la Transport Public şi unul la Barleta, la o fabrică de hârtie. Să trăiască toată lumea frumos, să fie linişte şi pace în ţară.” (Margareta şi Costică Iancu)

Prezent la ceremonie, deputatul Ionel Floroiu a fost invitat să acorde premiul primei familii „strigată la apel”. „Vă felicit şi vă doresc sănătate. Să aveţi parte de bucurii”, le-a transmis celor sărbătoriţi, demnitarul băcăuan.

„Am participat la două evenimente de suflet, în comunitatea din Ungureni. Această investiţie este foarte importantă pentru administraţia locală, pentru toți oamenii. Are toate utilităţile necesare, astfel ca obştea să aibă unde se aduna, unde să petreacă timpul liber. Sper să fie folosit eficient, să nu stea degeaba, cum am mai văzut prin alte părţi. Eu cunosc foarte bine comuna, sunt deputat, răspund de această zonă, lumea mă cunoaşte deoarece vin des aici. Mă consult des cu primarul, un om foarte activ, astfel ca programul prezentat la alegeri să poată fi realizat. Este foarte important ca promisiunile să devină realitate deoarece avem obligații ce trebuie respectate.”

Ionel Floriu, deputat PSD

Investiţii de şase milioane de euro

Pe lângă Aşezământul Cultural, administraţia locală are în derulare şi alte investiţii, la fel de importante.
* Două cămine culturale de dimensiuni mai mici, în satul Bibireşti Nord, de 400 mp, altul în satul Boteşti, ambele finanţate prin PNDL 2
* Iluminat public cu lămpi fotovoltaice în Bibireşti, în valoare de 50.000 de euro
* Modernizarea dispensarului uman, aflat în faza de licitaţie, finanţare PNDL 2
* „Introducere canalizare în satul Ungureni”, cea mai mare investiţie, care va intra în faza de licitaţie, în valoare de 1,8 milioane de euro, bani europeni
* Modernizarea unei şcoli în Ungureni.

„La toate acestea, se adaugă o investiţie foarte necesară pentru şcoală, pentru elevi. Este vorba de Sala de Sport din Ungureni, cu 100 de locuri, teren şi tribună, al cărui contract de execuţie l-am semnat zilele acestea, lucrare finanţată tot de CNI, în valoare de un milion de euro. Dacă adunăm, cu sprijinul Guvernului, al parlamentarilor PSD, am reuşit să atragem în comună peste şase milioane de euro. Vrem să modernizăm comuna, să creştem gradul de confort al cetăţenilor, iar cei mai surprinşi de tot ce facem noi sunt cei 1000 de cetăţeni ai comunei care lucrează afară, „diaspora” noastră, care a venit acasă în vara aceasta şi mulţi mi-au spus că se gândesc să se întoarcă acasă”, ne mai spune Vasile Bibire, primar al comunei Ungureni.

Seara s-a încheiat cu un spectacol de muzică şi lumini, dedicat „Zilelor comunei Ungureni”, la care au fost invitaţi Victor Yla, actor şi membru a Grupului „Vouă”, Aurel Moldoveanu, Jean de la Craiova şi alţi artişti cunoscuţi publicului din Ungureni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri