Expl. Foto: Bianca Ghelber Perie, laureată cu aur la Naționalele de Seniori de la Pitești

Mâine, în Norvegia, debutează a opta ediție a Campionatului European pe echipe, Liga I. România este reprezentată de 43 de sportivi, dintre care șase sunt băcăuani. Proaspătă campioană națională la aruncarea ciocanului, Bianca Ghelber Perie (SCM Bacău) speră să realizeze baremul de participare la Mondialele din septembrie, din capitala Qatarului.

20 de centimetri. Atât o despart pe Bianca Ghelber Perie de Campionatul Mondial programat la finalul lui septembrie, la Doha, în Qatar. Atleta SCM Bacău în vârstă de 29 de ani speră să „timbreze” biletul pentru Doha cu prilejul Campionatului European pe echipe care începe mâine, în localitatea norvegiană Sandnes. În Norvegia, Bianca are ca principal scop un rezultat de 71 de metri, echivalent cu baremul de participare la Doha.

Săptămâna trecută, la Naționalele de Seniori de la Pitești, fosta campioană europeană și mondială de junioare la aruncarea ciocanului a reușit un 70.80, care a încununat-o noua campioană a României. „Bianca traversează o perioadă de formă bună, ceea ce ne dă speranțe pentru calificarea la Mondiale. Pe lângă faptul că a triumfat la Naționalele de la Pitești, m-a impresionat constanța aruncărilor sale atât din concursuri, cât și de la antrenamente. Să arunci constant bine este cel mai important reper. Prin urmare, un rezultat de 71 de metri este foarte posibil la Europenele pe echipe”, a declarat directorul SCM Bacău, Mihaela Melinte.

Nume de rezonanță la aruncarea ciocanului, probă care i-a adus titlul de campioană mondială la senioare în urmă cu 20 de ani, Mihaela Melinte a acceptat să o antreneze pe Bianca Ghelber Perie începând cu luna martie a acestui an. Iar rezultatele s-au văzut imediat. „Simt o schimbare în bine și un progres. Aveam nevoie de așa ceva”, le-a mărturisit Bianca apropiaților. „Având și funcția de director al SCM Bacău, nu dispun de foarte mult timp, dar am făcut tot posibilul ca acest lucru să nu afecteze programul de antrenament al Biancăi, în care cred foarte mult”, a explicat Mihaela Melinte, care privește chiar dincolo de Doha. Mai exact, spre Tokyo, gazda Jocurilor Olimpice de anul viitor. „Baremul pentru Olimpiadă este de 72.50, iar eu am convingerea că noua mea elevă îl va îndeplini încă de anul acesta. Fie la Mondiale, fie la Balcaniadă”, a precizat Melinte.

73, 52 metri

este recordul personal al Biancăi Ghelber Perie, aruncarea fiind realizată în iulie 2010, la București