Primăria Moinești se pregătește să fie gazda celui mai important eveniment cultural al anului: Simpozionul internațional „Tristan Tzara și cultura Dada”, ediția a VIII-a.

Partener îi va fi Asociația MONTPESA. „Ne face o deosebită plăcere să anunțăm prezența, pe întreaga perioadă a evenimentului, a mai multor reprezentanți ai lumii artistice europene cu preocupări pe teme avangardiste, precum Paul Dorn și Clarissa Hurst din Elveția, Dada Ensemble din Italia, dar și a unor invitați speciali români, precum Irina Margareta Nistor și orchestra CelloFun, care vor avea diferite reprezentații și ateliere, sau a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici, care vor expune lucrări în galeriile de artă din Moinești”, declară Valentin Vieru, primarul municipiului.

Manifestarea dedicată poetului Tristan Tzara va dura trei zile: 18, 19 și 20 aprilie. Debutul va avea loc, joi, la Centrul cultural „Lira”, cu Atelierul DADA de colaj, media art și improvizație scenică. Vor participa Paul Dorn și Clarissa Hurst din Elveția și grupul The Dada Team. Vor urma, în sala Centrului „Lira”, spectacolele „Dada Senzorial”, „În lumea lui Dada” și „Interferențe”. Seara, pe scena centrului vor urca Violeta Savu, Mir Bălan și Tincuța Horonceanu Bernevic, în spectacolul „Trei pahare de absint”.

Filmul mut, cu Irina Margareta Nistor

Ziua a doua a Atelierului DADA va începe la ora 10 cu un invitat nou, DadAmiLano din Italia, iar la ora 15, la „Lira”, va avea loc deschiderea oficială și vernisajul expoziției colective „Dada East Tout Est Dada”, cu 40 de autori. Tot vineri, Galeriile Geneza vor găzdui vernisajul „Periplul DADA”, iar Galeriile MansArta, vernisajul unei expoziții de fotografie colectivă. Seara suntem invitați la spectacolul „Travestiuri”, susținut de Compania Breasla Actorilor din București.

Sâmbătă mergem din nou la Atelierul DADA, iar de la ora 15, la un moment susținut de Paul Dorn și The Dada Team. La 15,30, Laura Crina Luca Robciuc va vorbi despre „Caietele Tristan Tzara”, după care va urma „Selfportrait” cu Clarissa Hurst/DadaDance și „Sacher Torte, the first Dada-cake Cabaret Schow”, cu DadAmiLano. De la ora 18, iubitorii de cultură vor avea parte de un moment de excepție. E vorba despre spectacolul „Rescoring Hans Richter”: scurt-metraje (filme mute) avangardiste, comentate de Irina Margareta Nistor și acompaniate de CelloFun.

Alte articole