26 aprilie 2024
SportArte martiale: Tai Chi - relaxare, sanatate, echilibru psihic

Arte martiale: Tai Chi – relaxare, sanatate, echilibru psihic

Vacanta si nu prea pentru practicantii artelor martiale de la SCM Bacau si clubul-pepiniera, Seishin. Antrenamentele generale au fost intrerupte pâna pe 15 august, dar intre timp vor mai avea loc o serie de cursuri de perfectionare si stagii de pregatire. Alaturi de karate-ul competitional, sensei Doru Botez continua sa se ocupe si in aceasta vara de Tai Chi Chuan, practica interna chinezeasca declarata in 1988, de catre Ogranizatia Mondiala a Sanatatii, drept "cel mai bun exercitiu terapeutic cunoscut".

– Cum ati caracteriza prima jumatate a acestui an, din punct de vedere al rezultatelor obtinute?
– Dupa performanetele inregistrate la Campionatul National Individual SKDUN si Campionatul National Wado Kai, ne mentinem in top in ceea ce priveste numarul de medalii. In ultimii patru ani am fost pe primul loc la acest capitol intre cele 13 sectii de la SCM Bacau si speram sa ne respectam statutul in continuare. Astfel, dupa traditionalul examen de centura pe care l-am dat in urma cu o saptamâna, sportivii au intrat intr-o binemeritata vacanta.
– Când reluati antrenamentele?
– In a doua jumatate a lui august. In prima decada a acelei luni se va face si un stagiu la Poiana Pinului, cu lotul de karate care va participa la Campionatul Mondial SKDUN din Germania (Halle, 9-10 octombrie). SCM Bacau ii are in lot pe Mihai Gherman, Ady Mazere, Rares Anitei si Vlad Faghiean. In plus, doi copii vor merge la o Cupa Mondiala (de la centuri albe la centuri albastre): Stefan Luncanu si Alexandru Stirbu. Totodata, eu voi face un curs de perfectionare pentru kata si kumite competitional cu instructorii de la Seishin (Corneliu Botezatu, Dorin Panaite, Petru Cristea, Valentin Rusu) si toate centurile negre din club. In restul zilelor, avem antrenamente de Tai Chi Chuan pe terenul de sport de la Sc. "Alexandru cel Bun".
– Ce este Tai Chi-ul si cine-l poate practica?
– Practica interna chinezeasca, Tai Chi Chuan poate fi abordat ca arta martiala interna, practica spirituala, exercitiu terapeutic (dans de viata lunga) sau disciplina sportiva. Noi il lucram ca exercitiu terapeutic, fiind indicat indeosebi persoanelor de vârsta a doua si a treia. Cel mai "tânar" practicant este Neculai Apetroaie, medic dermatolog care, la 82 de ani, vine intotdeauna cu placere la antrenamente.
– La ce ajuta practicarea Tai Chi-ului?
– Miscarile din Tai Chi sunt armonioase, continue si fluide, dau senzatia unei curgeri de apa sau a unui dans foarte gratios, dar emana in acelasi timp multa putere, energie. Viteza de executie este lenta si ritmul egal. Practicarea corecta si sistematica conduce la aparitia unor efecte benefice in organism, precum energizarea muschilor si articulatiilor, imbunatatirea circulatiei sângelui, cresterea vitalitatii si a puterii de concentrare. Este o excelenta practica impotriva stresului, ajutând la realizarea unui mental puternic si a unui psihic echilibat si dezvoltând capacitatea de a trai in armonie cu tine insuti si cu cei din jurul tau.
– Unde se pot face antrenamente de Tai Chi?
– Lunea, miercurea si vinerea, de la 20.00-21.00, la Sc. "Alexandru cel Bun". Cursurile sunt gratuite si se tin in cadru natural. Cei interesati au la dispozitie, pentru informare, site-ul seishinclub.ro. Totodata, intre 23-31 iulie voi merge la Izvorul Muresului pentru un stagiu international de Tai Chi, o practica interna cu o valoare de necontestat in intarirea sanatatii, mentinerea tineretii si atingerea longevitatii.
Dana Popa



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri