Eveniment remarcabil, joi, 10 decembrie, la SIF Moldova. Nu a avut loc vreo tranzactie financiara de rasunet, cu profit rapid si garantat, ci una de suflet, ale carei semnificatii le gasim in decizia Consiliului de Administratie, a presedintelui-director general Costel Ceocea, de a deschide institutia financiara si spre cultura, spre actul creativ, ai caror promotori sunt artistii plastici, scriitorii, muzicienii.

Participantii, insotiti de gazda, au vizionat, la mezanin, in Sala “Nicu Enea”, o parte a expozitiei a doi artisti plastici naivi, Ioan Maric si Catinca Popescu, primii care au fost invitati sa expuna in noile spatii puse la dispozitie de SIF Moldova. La parter, a fost amenjata o alta sala pentru expozitii, care va purta de acum inainte numele pictorului naiv Ioan Maric.

“Proiectul nostru este unul pe termen lung, care se doreste implicarea noastra nu numai in viata economica a orasului ci si in cea culturala, artistica. Cu o seara inainte a avut loc lansarea unei carti, semnata de un cunoscut scriitor bacauan, Grigore Codrescu, astazi, vernisam o expozitie de pictura naiva, a artistilor plastici Ioan Maric si Catinca Popescu, doi ambasadori ai Bacaului in tara si strainatate.

PUBLICITATE

Drept recunoastere a valorii si artei lui, una dintre salile noastre de la parter, destinata, de obicei, activitatilor curente, va purta numele lui Ioan Maric, artistul care a contribuit foarte mult la imaginea Bacaului in lume, iar la mezanin, ca o avanpremiera la un alt eveniment, tiparirea editiei a II-a a Albumului “Nicu Enea”, realizat de Viorel Savin, o sala am denumit-o “Nicu Enea”. Speram ca pâna la sfârsitul anului acesta sa fie scos de sub tipar, album care va fi distribuit in toata tara, la institutii financiare, la ambasade. Intelegem prin acest proiect sa fim partasi si sa contribuim la promovarea valorilor locale, a celor care, prin creatia lor, duc mai departe tot ce are mai bun comunitatea bacauana. Invitam aici nu numai artisti plastici, ci si scriitori, muzicieni. Sigur, in functie de proiect, de mesajul si importanta lui, SIF Moldova poate decide si finantarea partiala sau totala a unor initiative venite din partea comunitatii oamenilor de cultura”, a spus Costel Ceocea.

Au fost prezenti la vernisaj Ilie Boca, artist plastic, fost profesor al celor doi artisti, care a vorbit despre ineditul si frumusetea initiativei societatii financiare bacauane, de a oferi cele doua spatii desfasurarii unor activitati culturale, având in vedere ca Bacaul este deficitar la acest capitol.

“Participam, dragi prieteni, la un eveniment unic pentru noi artistii, un om de afaceri, o institutie care se ocupa de cu totul altceva, si-a manifestat disponibilitatea de a investi, da, de a investi si in cultura. Nu s-a mai intâmplat de foarte mult timp ca artistii, nu numai cei ai artei naive, sa beneficieze gratis de asemenea spatii pentru a-si expune lucrarile, pentru a se intâlni si cu alte ocazii. Debutul cu o expozitie a doi mari artisti naivi bacauani, poate fi interpretat, si cred ca nu gresesc, ca o intoarcere spre satul românesc, de a-l aduce in prim plan acum, in iuresul modernitatii, a fugii permanente spre profit, uneori catre supravietuire.

Arta naiva este o poveste, o frumoasa poveste dspre oamenii satului, a obiceiurilor si traditiilor care sunt in pericol de disparitie. In Bacau este o adevarata scoala a artei naive, creaza aici multi artisti, care au fost si sunt prezenti la marile expozitii din tara si din strainatate. Avem un patrimoniu imens, de mare valoare, insa, in ultimul timp, exista pericolul de se pierde, de aceea este cu atât mai laudabil gestul domnului Ceocea de a deveni prietenul nostru, iar aceste doua sali, il asigur, vor fi “exploatate” pentru a aduce profit comunitatii.”

Decana de vârsta si de frumos a artistilor naivi, Catinca Popescu, prezenta in expozitie cu o selectie din cele mai frumoase tablouri, Ioan Maric, Badita, au multumit gazdei, pentru generozitate, pentru gândul si fapta care au dus la acest rezultat acum, in preajma sarbatorilor de iarna, a Craciunului si Anului Nou. “Sunt extraordinar de fericita ca am fost invitata sa expun in sala care va purta numele prietenului si colegului meu Ioan Maric. Va doresc la toti sanatate si sarbatori fericite!”, a spus emotionata Doamna picturii naive.

Au mai participat la vernisaj si la inaugurarea Salii “Ioan Maric”, consilieri locali, sefi ai unor institutii de cultura si din administratie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ