19 aprilie 2024
Actualitate”Arhetip”, o expoziție de admirat îndelung, profund și calm

”Arhetip”, o expoziție de admirat îndelung, profund și calm

În data de 7 aprilie 2022, a avut loc, la Galeria ”Alfa”, vernisajul expoziției de pictură, instalație și obiect “Arhetip” a artistului plastic Mihai Chiuaru, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Bacău. La eveniment au fost prezente persoane din toate categoriile de vârstă, participând atât elevi, cât și persoane importante din sfera culturală a Bacăului, artiști, profesori, scriitori, printre care prozatorul Petru Cimpoeșu, poeții Val Mănescu și Dan Petrușcă, profesorul Ioan Dănilă, Ovidiu Ungureanu, artist vizual, pictorul Dionis Pușcuță, șeful Secției de Artă a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău, Victor Eugen Mihai (VEM), caricaturist, criticul de artă Carmen Mihalache ș.a.m.d.

În deschidere, doamna Mariana Popa, directoarea Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”,  a formulat câteva cuvinte referitoare la expoziție: “Când spui Mihai Chiuaru, spui, în primul rând, talent. Talent, dăruire, forță de muncă, forță de creație, implicare, asumare, și tot ce înseamnă un artist de cea mai înaltă cotă. Lucrările lui Mihai Chiuaru, nu numai ca diversitate, dar și ca spațiu în care se prezintă, am putea spune că au alergat pe tot mapamondul.”

În continuare, critical de artă Maria Bilașevschi a împărtășit, de asemenea, câteva opinii despre artist și lucrările sale: “Arhetipul lui Mihai Chiuaru poate fi citit conform bagajului cu care venim fiecare în sala de expoziție. […] e o expoziție în care fragmentările în timp nu se traduc în fragmentări în stil. Există acea unicitate și unitate pe care arta lui Mihai Chiuaru o are, și dăinuie. […] iar o dimensiune specială a picturii lui Mihai Chiuaru este că, indiferent dacă noi, ca civilizație, vom mai fi sau nu peste 1000 de ani, pictura sa va transmite ceea ce ne transmite și nouă astăzi, indiferent cărui privitor, indiferent cât de culturalizați vor fi urmașii noștri. În fața acestor lucrări vor fi, probabil, cum suntem noi în fața Altamirei, sau în fața oricăror scrieri care semnifică un moment în timp și o sensibilitate. ”



Autorul a împărtășit de asemenea niște cuvinte, mulțumind organizatorilor și persoanelor aflate la expoziție, și apoi făcând câteva urări de bine: “Vă doresc un an bun, să sperăm că vremurile astea tulburi se vor limpezi în viitorul apropiat.”

Expoziția a fost concepută pentru aniversarea a 70 de ani de existență a artistului, împliniți în august 2021, în perioada pandemiei. Pentru venisaj a fost creat și un catalog cu lucrările expuse, pentru a revedea expoziția peste timp, conceptul grafic fiind stabilit de Marius Siminiceanu, iar fotografiile purtând semnătura lui Ovidiu Ungureanu (Chromatique).

Lucrările vor rămâne în Galeria ”Alfa” pe parcursul lunilor aprilie și mai. Expoziția reprezintă o abordare diferită a istoriei și a trecutului nostru ca specie și merită admirată îndelung, cu disponibilitate și dorință, profund și calm.

Anisia Maria Mardale, clasa VII-a, elevă la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Foto credits: Maria Alexandra Vaman, elevă, în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială ”Dr.Alexandru Șafran”, membră a Cercului de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Prof. coord. Laura Huiban

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri